Intervju Predsjednika Atlas grupe dr Duško Kneževića za Pobjedu

Dodajte komentar

POBJEDA: Da li je tačna informacija koju su objavili mediji da ste ostali bez udjela u Atlas kapital centru. Ako jeste – zbog čega?

KNEŽEVIĆ: Atlas grupa nije ostala bez udjela u ACC-u, to je samo zlonamjerna interpretacija sporazuma o poravnanju međusobnih odnosa između nas i arapskog partnera. Atlas grupa ostaje u projektu i biće prisutna kroz vlasništvo prostora u jednoj od kula u centru. Tu će biti smješteno sjedište grupe, kao i sjedište Atlas banke i još nekih naših članica.

POBJEDA: Pojedini mediji su ovih dana objavili da je neadekvatno potrošeno više miliona eura i da se investitor iz UAE zbog toga na Vas žalio premijeru Milu Đukanoviću?

KNEŽEVIĆ: To je apsolutna neistina. Smišljena prljava kampanja koja se već neko vrijeme vodi protiv Atlas grupe i mene lično. Sa arapskim investitorom se nijesmo rastali, već smo samo međusobno regulisali naš odnos na ovom projektu i napravili planove za buduća zajednička ulaganja. Sa njima imamo finansijsko komercijalne aranžmane koji nijesu vezani za Crnu Goru, već za druga tržišta. Ukupni proces gradnje i cijela investicija su bile vođene od predstavnika obije strane, uz stalne revizije trećih lica, veoma često renomiranih svjetskih revizorskih kuća. Svaki cent je uredno evidentiran i potrošen na izgradnju ovog zaista grandioznog objekta. To potvrđuje i pismo ambasadorke UAE gospođe Hafse Al Ulame u kojem zahvaljuje Atlas grupi i meni lično na svim naporima na ovom i drugim projektima, koji je u krajnjem i doveo do uspostavljanja bliskih odnosa naše dvije zemlje. Pogotovo što je Atlas centar jedina investicija u ovom regionu koju su investitori iz arapskog svijeta uspješno realizovali.

POBJEDA: Koliko se kasnilo u investiciji Atlas kapital centra i zbog čega?

KNEŽEVIĆ: Investicija je u kašnjenju od nekih dvije godine u odnosu na prvobitnu projekciju, koja je rađena  u sasvim  drugačijim okolnostima. Znamo da je svjetska ekonomska kriza počela u jeku gradnje ovog objekta i da je i pored toga završena takozvana siva zona. Tokom projekta, a zbog krize smo imali i problema sa glavnim finansijerom projekta, Marfin bankom koja je u jednom trenutku odustala i bila vrlo restriktivna prema daljem finansiranju. Ako se na to dodaju i određeni problemi kod podizvođača, jasno je da nije bilo lako ispoštovati sve rokove. I pored svega, mišljenja sam da treba da budemo svi zajedno zadovoljni zbog završetka ovog projekta, koji je velika zaostavština i za grad i za ovu državu, a pogotovo što se i pored svih poteškoća nikad nije pravio kompromis na štetu kvaliteta gradnje. Izgleda da se zaboravlja da je oko 70% utrošenog novca plaćeno domaćim (crnogorskim) izvođačima radova.

POBJEDA: Da li je tačna informacija da Vaše poslove ispituju u Srbiji, Rusiji, ali i u Crnoj Gori?

KNEŽEVIĆ: To je još jedna od beskrupuloznih laži koje jedino imaju cilj da  pokušaju da nanesu štetu grupi i njenom poslovanju. Naše poslovanje se odvija bez problema i tako će se sigurno nastaviti, a sve u pravcu što jače međunarodne promocije Crne Gore, njenih potencijala i dovođenja renomiranih stranih investitora koje će dovesti do jačeg ekonomskog razvoja.

 POBJEDA: Kakav je epilog oduzimanja dozvole za rad, odnosno licence Vaše banke u Moskvi?

 KNEŽEVIĆ: U toku je arbitražni proces pred nadležnim sudom u Moskvi. Mi imamo jake argumente na našoj strani i dokazujemo da je odluka Centralne banke potpuno pogrešna i naročito da nema veze sa onim što je napisano u njenom obrazloženju. Ono što je važno je da bez obzira na konačan ishod cijelog procesa, svi deponenti i klijenti banke će biti isplaćeni, jer banka ima dovoljno likvidnih sredstava da podmiri sve obaveze.

POBJEDA: U javnosti se spekuliše da ćete Vi ostati bez kompletne imovine? Da li ima utemeljenja u tim glasinama?

 KNEŽEVIĆ: Utemeljenje tih glasina je u onome što sam vam već rekao. To je nečija nečasna namjera da se nanese šteta Atlas grupi, koja je jedan od najvećih poslodavaca u državi, a istovremeno i jedan od najvećih poreskih obveznika. Naravno kao razvojna grupacija Atlas grupa ima zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija i banaka, ali takođe ima i veliku imovinu značajne vrijednosti u zemlji i inostranstvu.

Sa Đukanovićem, koji je uvijek imao razumijevanje za Atlas grupu, veže me prijateljstvo

POBJEDA: Mediji spekulišu da ste u postojeću situaciju došli zbog sukoba sa pojedincima iz vlasti. Koliko ima istine u tim glasinama?

KNEŽEVIĆ: Ja vjerujem u Crnu Goru kao pravnu državu i prilikom davanja velikog doprinosa zaokruživanju njene državnosti prije i nakon referenduma vodio sam se tim idejama. Sa predstavnicima Vlade i lokalnih samouprava imam vrlo otvoren odnos, koji je uvijek usmjeren na poboljšanje investicionog ambijenta u državi i podsticanje njene konkurentnosti u svijetu.

Ta dobra saradnja se naročito pokazala uspješnom u prethodnom periodu oko dobijanja dozvole za Atlas centar i izmjene uslova za Kamenovo, a takođe blizu smo da dobijemo izmjenu urbanističko tehničkih uslova za kompleks Meljine i projekat Punta Mimoza. Ovo poslednje je naročito značajno, jer za obje lokacije postoji konkretno interesovanje ino partnera.

Ne mora da znači da uvijek imamo iste poglede, međutim to nikad niti je, a niti može da utiče na naše poslovanje.

Sa premijerom Đukanovićem me veže dugogodišnje prijateljstvo. On je imao razumijevanje za ono što radi Atlas grupa. Na njegovu podršku smo uvijek mogli računati i računamo kao nekoga koji je nesporni garant za sve strane investitore. Uostalom, imali ste prilike i da čujete njegovu izjavu u parlamentu, koja je potpuno obesmislila mnoge stvari o kojima se spekuliše ovih dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *