Da li će se Japan ikad oporaviti?

Japan koji do sada nikada nije toliko loše privredno stajao, ne može da oživi svoju spoljnu trgovinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tokom prvih šest mjeseci 2014. godine, spoljnotrgovinski bilans Japana bio je u minisu od 7,598 milijardi jena (55,5 milijardi eura) što je 57,9 odsto više nego u prvih šest mjeseci 2013. godine, navodi se u saopštenju.

Toliko visok iznos nikada nije ostvaren od uvođenja te vrste statistike u Japanu 1979. godine.

Usidren u minusu svakog mjijeseca već dve godine, Japan kao treća privreda svijeta prolazi kroz do sada neviđene ekonomske teškoće, a jedan od posrednih uzroka je nuklearna nesreća Fukušime.

Posle te nesreće izazvane velikim cunamijem od jakog zemljotresa marta 2011. godine, Japan je postepeno morao da uvozi sve više goriva za elektrane da bi nadonkandio zatvaranje nuklearnih centrala.

U prvih šest mjeseci ove godine, uvoz je povećan za rekordnih deset odsto i iznosi 42,648 milijardi jena (311,5 milijardi evra).

Porasla je za 30 odsto i cena poluprovodnika i elektronskih komponenti koje Japan kupuje od Kine i drugih azijskih zemalja gdje su fabrike japanskih kompanija.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *