CBCG sad ne bi izmjene zakona: Odugovlače granicu za kamate

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) smatra da ne bi trebalo usvajati izmjene Zakona o obligacionom odnosima koje je predložio SNP da bi se ograničile kamate na kredite. Umjesto toga, predlažu da se sačeka njena analiza kamatnih stopa u sistemu, nakon čega bi se utvrdio način ograničavanja.

Njime će se “na najbolji način i u najvećoj mjeri obezbijediti uspostavljanje pozitivnih efekata te mjere i izbjegavanje njenih negativnih efekata”. To je naveo guverner CBCG Milojica Dakić u mišljenju CBCG na predlog izmjena zakona koji predlaže SNP, sa kojim se juče upoznao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Nije prošao amandman Bojanića i Perića

Amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima, kojim je predviđeno da najveću dozvoljenu kamatnu stopu na godišnjem nivou određuje regulator, nije dobio potrebnu većinu na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Amandman su podnijeli poslanici Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić i Srđan Perić.

U obrazloženju amandmana navedeno je da je Centralna banka Cme Gore nadležna za regulaciju i nadzor bankarskog tržišta, pa je to čini najmjerodavnijom institucijom koja treba da definiše uslove kreditiranja privrede i građana, odnosno odredi najveću dozvoljenu kamatnu stopu.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, u svojstvu predlagača zakona, nije prihvatio navedeni amandman. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *