CBCG sad ne bi izmjene zakona: Odugovlače granicu za kamate

Centralna banka (CBCG) smatra da ne bi trebalo usvajati izmjene Zakona o obligacionom odnosima koje je predložio SNP da bi se ograničile kamate na kredite. Umjesto toga, predlažu da se sačeka njena analiza kamatnih stopa u sistemu, nakon čega bi se utvrdio način ograničavanja.

Njime će se “na najbolji način i u najvećoj mjeri obezbijediti uspostavljanje pozitivnih efekata te mjere i izbjegavanje njenih negativnih efekata”. To je naveo guverner CBCG Milojica Dakić u mišljenju CBCG na predlog izmjena zakona koji predlaže SNP, sa kojim se juče upoznao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Nije prošao amandman Bojanića i Perića

Amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima, kojim je predviđeno da najveću dozvoljenu kamatnu stopu na godišnjem nivou određuje regulator, nije dobio potrebnu većinu na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Amandman su podnijeli poslanici Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić i Srđan Perić.

U obrazloženju amandmana navedeno je da je Centralna banka Cme Gore nadležna za regulaciju i nadzor bankarskog tržišta, pa je to čini najmjerodavnijom institucijom koja treba da definiše uslove kreditiranja privrede i građana, odnosno odredi najveću dozvoljenu kamatnu stopu.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, u svojstvu predlagača zakona, nije prihvatio navedeni amandman. (vijesti.me)

Check Also

Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *