“Zapadnom Balkanu potrebno čudo“

Dodajte komentar

Zemljama Zapadnog Balkana potrebno je čudo kako bi bar djelimično približile svoj BDP evropskom prosjeku, ocjenjuje švajcarski dnevnik “Noje ciriher cajtung”.

Posle prijema Hrvatske u EU, ostale zemlje Zapadnog Balkana moraće da se strpe, što bi moglo da uspori njihovu transformaciju prije nego što je valjano i počela, piše švajcarski list.

“Srbija, kao najveća nacionalna ekonomija u regionu, još muku muči sa bruto nacionalnim proizvodom, koji je niži nego prije raspada Jugoslavije”, podsjeća “Noje ciriher cajtung”.

Evropska banka za obnovu i razvoj nedavno je prognozirala da će u narednih 20 godina, ukoliko se okolnosti ne promijene, od bivših evropskih komunistickih zemalja jedino srednjeevropske i baltičke države dostići 60 odsto prosječnog prihoda po glavi stanovnika koji je EU imala 2004. godine, prije širenja na istok.

Za zemlje Zapadnog Balkana taj cilj će – osim ako se ne desi čudo – ostati nedostižan još neodređeno dugo, ocjenjuje “Noje ciriher cajtung”, prenosi Dojče vele.

List opisuje Zapadni Balkan kao region koji karakterišu neprestani nemiri i čije se stanovništvo nada da će u okrilju EU naći stabilnost i blagostanje

Međutim, ta perspektiva je, kako piše ciriški list, veoma neizvjesna.

Dnevnik podsjeća da je zemljama Zapadnog Balkana na samitu EU u Solunu 2003. godine obećana evropska perspektiva, ali to obećanje danas liči na prazne priče.

Svaki evropski političar osjeća se obaveznim da ponovi tu rečenicu tokom posjete zapadnom Balkanu, ali vjera u iskrenost takvih izjava polako se gubi, navodi “Noje ciriher cajtung”.

List piše i da je Hrvatska u julu prošle godine s više nezadovoljstva nego oduševljenja primljena u EU, u kojoj je još tad prevladavala prećutna saglasnost da neko vrijeme treba pauzirati s proširenjem.

Taj stav, prema navodima dnevnika, neće mnogo promijeniti ni pocetak pregovora o članstvu sa Srbijom.

“Takvo uskraćivanje ljubavi na Balkanu ne prolazi nezapaženo”, piše list i dodaje da je uticaj EU u regionu i dalje veoma veliki, a da je priključivanje Uniji jedan od retkih ciljeva oko koga su složne skoro sve politicke snage.

“Istina je, međutim, da su za osiromašeni Balkan postavljeni mnogo strožiji kriterijumi nego što su bili 2004. godine” za zemlje istočne i srednje Evrope, napominje ciriški dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *