Još pet miliona iz budžeta za “Pobjedu”

Dodajte komentar

Poreski obveznici će nakon uvođenja stečaja izdavačkom preduzeću Pobjeda morati da plate 5,07 miliona eura kredita, koliko je izvršna vlast garantovala bankama za dva kredita preduzeća. Ova cifra je zvanično potvrđena iz Ministarstva finansija ali nije naveden iznos za kamate.

“Državne garancije su date za kredite kod Erste banke od 3,5 miliona eura koji još nije počeo da se otplaćuje, a garancija je izdata 1. jula 2010. godine i kod Podgoričke banke (Sosijete ženeral), u iznosu od 2.970.000 miliona eura koji je djelimično otplaćen. Preostalo je 1,57 miliona eura glavnice”, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću Ministasrtva finansija Vijestima.

Poreska uprava je zbog duga Pobjede od 1,15 miliona eura tražila da Privredni sud uvede stečaj, što se očekuje ubrzo.

Garancije za kredit kod Podgoričke banke su izdate 10. jula 2009. godine, i zbog toga što je oko pola miliona prispjelo za naplatu banka je prije mjesec blokirala Pobjedin račun. “Način i dinamika plaćanja duga po garanciji, po njihovom pozivu, biće predmet dogovora sa povjeriocima, u narednom periodu”, rečeno je iz Ministarstva.

Uvođenjem stečaja, krediti automatski stižu na naplatu, kao u slučaju KAP-a. Vlada može da se dogovori sa bankama o pomjeranju rokova otplate. Građani su platili oko 1,74 miliona kredita Pobjede. Akumulirani gubitak preduzeća je 26,23 miliona. Vlada namjerava da proda Pobjedu kroz stečaj, a iz stečajne mase (štamparija i ostala sredstva za rad) će se naplatiti povjerioci.

Zgrada i zemjište su vlasništvo države.

Budući kupac ne mora da zadrži djelatnost najstarijeg dnevnog lista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *