Dobit Facebook-a uzletjela 138 posto, dionice na rekordu

Zahvaljujući snažnom rastu mobilnog oglašavanja, Facebook je u drugom tromjesečju ostvario dobit od 791 milion dolara, 138 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pa je cijena dionice te najveće globalne društvene mreže skočila na rekordne nivoe.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, ukupni prihodi Facebooka dosegnuli su 2,9 milijardi dolara, što je 61 posto više u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čini najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 67 posto, na 2,68 milijardi dolara. Zahvaljujući impresivnom rastu od 151 posto, udio prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima u drugom je tromjesečju dostigao 62 posto ukupnih prihoda od oglašavanja.

Facebook sada ima 1,5 miliona oglašivačkih klijenata jer je zabilježen rast oglašavanja u svim regijama svijeta, saopštila je ta kompanija.

„Imali smo dobro drugo tromjesečje. Naša zajednica je nastavila rasti i vidimo puno prilika pred nama dok povezujemo ostatak svijeta”, poručio je u saopštenju Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

Najveća globalna društvena mreža ima sada 1,32 milijarde korisnika širom svijeta, 14 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od kojih 63 posto Facebooku pristupa svakodnevno. Pritom više od milijarde korisnika toj mreži pristupa mobilnim uređajima.

Premda su rashodi kompanije porasli snažnih 22 posto, na 1,52 milijarde dolara, operativna marža skočila je s lanjskih 31 na 48 posto prihoda.

Zahvaljujući znatno boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka skočila je 5 posto, na rekordnih 75 dolara. Time je tržišna vrijednost kompanije dostigla 190 milijardi dolara, koliko otprilike vrijedi i tehnološki div IBM.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.