Britanci planiraju da zabrane pušenje generacijama rođenim posle 2000. godine

Dodajte komentar

Dok kod nas ne smije da se puši uglavnom na radnom mjestu i u prostorijama u kojima je to jasno naznačeno, u Britaniji je to zabranjeno na skoro svim javnim mestima, pa i u pabovima i restoranima.

No, Britanskoj medicinskoj asocijaciji to nije dovoljno pa sada pokušava da progura i zabranu pušenja svuda za sve osobe rođene poslije 2000. godine.

Stručnjaci međutim smatraju da je ovo preoštra mjera, pogotovo zato što su prethodne mjere u kombinaciji sa poskupljenjem cigareta već dale pozitivne rezultate – poslije Drugog svjetskog rata svaki peti Britanac je bio nepušač, a danas je svaki peti pušač.

Slična je situacija i u drugim zapadnim zemljama. Volstrit Džurnal piše da je prodaja cigareta u SAD od 1999. pala za 34,5% dok je na globalnom nivou porasla za 10%, međutim taj rast je prošle godine počeo da slabi. U poslednjih 50 godina broj Amerikanaca koji puše je prepolovljen a istraživanja pokazuju da je potrošnja cigareta najveća među siromašnim i manje obrazovanim ljudima, ljudima iz mješovitih brakova, i među pripadnicima gej i biseksualnih grupa. Iako siromašni najviše puše, smanjenju broja pušača je paradoksalno doprinijelo povećanje poreza na cigarete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *