Britanci planiraju da zabrane pušenje generacijama rođenim posle 2000. godine

Dok kod nas ne smije da se puši uglavnom na radnom mjestu i u prostorijama u kojima je to jasno naznačeno, u Britaniji je to zabranjeno na skoro svim javnim mestima, pa i u pabovima i restoranima.

No, Britanskoj medicinskoj asocijaciji to nije dovoljno pa sada pokušava da progura i zabranu pušenja svuda za sve osobe rođene poslije 2000. godine.

Stručnjaci međutim smatraju da je ovo preoštra mjera, pogotovo zato što su prethodne mjere u kombinaciji sa poskupljenjem cigareta već dale pozitivne rezultate – poslije Drugog svjetskog rata svaki peti Britanac je bio nepušač, a danas je svaki peti pušač.

Slična je situacija i u drugim zapadnim zemljama. Volstrit Džurnal piše da je prodaja cigareta u SAD od 1999. pala za 34,5% dok je na globalnom nivou porasla za 10%, međutim taj rast je prošle godine počeo da slabi. U poslednjih 50 godina broj Amerikanaca koji puše je prepolovljen a istraživanja pokazuju da je potrošnja cigareta najveća među siromašnim i manje obrazovanim ljudima, ljudima iz mješovitih brakova, i među pripadnicima gej i biseksualnih grupa. Iako siromašni najviše puše, smanjenju broja pušača je paradoksalno doprinijelo povećanje poreza na cigarete.

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *