Ko su najozbiljniji interesenti za preuzimanje balkanskog Hypa?

Dodajte komentar

U trci za preuzimanjem mreže banaka-kćerki austrijske Hypo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi bilo je sedam zainteresovanih , od kojih dvoje imaju dobre šanse, tvrdi bečki “Presse”, dodajući da će za državu međutim to biti loš posao, jer ni jedan od ponuđača ne želi da plati očekivanih 500 miliona eura.

Radi se, kako dodaje list, o jednoj finansijskoj grupaciji sa sjedištem u Londonu “Milhouse Capital Investment Group”, kao i o američkom investicijskom fondu Advent International. Advent je jedan od najvećih američkih fondova, i Amerikanci su zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj formirali konzorcij.

Ulazak “Milhouse” grupacije u trku za Hypo banku je iznenađenje, jer se radi o financijski jakoj, ali široj javnosti manje poznatoj grupaciji. Ova grupacija je upravljala imovinom ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, a danas je pod uticajem Ralpha Dodta, jednog njemačkog investitora ruskog porijekla . Grupacija raspolaže sa 42 kompanije-kćerke i ima kapital od 4,2 milijarde eura, a ima udjele i u četiri banke – od kojih su dvije u SAD-u, jedna u Aziji i jedna u Južnoj Americi. Osim za Hypo banku, ova grupacija se zainteresovana je i za preuzimanje jedne banke u Izraelu.

Austrija mora, prema nalogu Evropske unije, prodati Hypo Alpe Adria banku, odnosno njenu mrežu na jugoistoku Evrope, još tokom ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *