Ryanair mora da vrati 9,6 miliona eura nezakonite državne pomoći

Dodajte komentar

Evropska komisija je objavila da niskobudžetni avio prijevoznik Ryanair mora vratiti oko 9,6 miliona eura nezakonite državne pomoći, koju je dobio za poslovanje u nekoliko regionalnih aerodroma u Francuskoj.

Komisija u saopštenju tako navodi da će Ryanair morati vratiti 868.000 eura povezanih s rabatima i marketinškim aranžmanima dogovorenima sa aerodromom Angouleme u centralnoj Francuskoj.

Ryanair je time uživao “nedozvoljenu prednost” i mora vratiti novac kako bi se otklonili poremećaji u slobodnoj tržišnoj utakmici, kaže se u današnjem saopštenju Komisije.

Do sličnih saznanja došlo se i u aerodromu Pau Pyrenees, zbog čega je Ryanair dužan vratiti 2,4 miliona eura, uz iznos od 6,4 miliona eura koji mora vratit vezano uz poslovanje na aerodromu u Nimesu, navodi dalje EK. Oba aerodroma nalaze se na jugu Francuske.

Komisija navodi i da nastavlja s istragom na aerodromu u austrijskom Klagenfurtu, gdje se stekao utisak da su aerodromske usluge i tržišni sporazumi prekomjerno išli na ruku Ryanairu i stoga bi mogli predstavljati državnu pomoć koja je nespojiva s propisima EU.

Istrage sprovedene u tri njemačke regionalna aerodroma u – Dortmundu, Leipzig/Halleu i Niederrhein-Weezeu, u kojima je Ryanair najveći klijent, nisu utvrdile probleme s državnom pomoći, stoji dalje u saopštenju Komisije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *