Hrvati za osiguranje domaćinstava godišnje daju 17 eura

Dodajte komentar

Prema Interpolovim podacima, prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno čak 18.483 provala, od čega njih 6.849 otpada na provale u kuće i stanove te vikendice.

Iako brojke upozoravaju, a osiguranje imovine može se ugovoriti već od 1,40 kuna dnevno (ispod 0,2 eur), prosječni Hrvat za osiguranje imovine izdvaja samo 17 eura godišnje, dok prosječni Evropljanin godišnje na osiguranje imovine troši 530 eura, stoji u saopštenju Grawe osiguranja.

Provalne krađe u kuće i stanove u 2013. godini bilježe porast od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok provale u vikendice takođe bilježe porast i to od 2,3 posto. Podaci su to koji upućuju kako je nepovoljna ekonomska  situacija dovela do povećanog broja kaznenih djela u kojima se otuđuje imovina, procjenjuju iz Grawe osiguranja.

Savjeti za odlazak na more uglavnom se svode na zatvaranje prozora, zaključavanja vrata, ostavljanja ključa susjedima ili rodbini koji će redovno prazniti poštanski sandučić i slično. Osim prevencije u takvom smislu, postoje ozbiljniji načini zaštite imovine od provalnih krađa, i ne samo od provalnih krađa.

Tako, na primjer, uz polisu osiguranja domaćinstva dom je osiguran od rizika kao što su požar, oluja, provalna krađa, izlivanje vode, lom stakla, a vlasnik polise osiguran je i od privatne odgovornosti. Osim navedenih pokrića, uz polisu je uvijek moguće ugovoriti dodatna osiguranja za stambeni objekt, električne uređaje, osiguranje od potresa ili osiguranje SOS (za slučaj hitnih intervencija).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *