Gubitak Nokije spustio dobit Microsofta

Dodajte komentar

Dobit tehnološkog diva Microsofta iznosila je u drugom tromjesečju 4,6 milijardi dolara, 7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, što je isključivo posljedica gubitka Nokije. Nokia, koju je Microsoft kupio u aprilu za 7,2 milijarde dolara kako bi se uključio na brzorastuće tržište pametnih telefona, ostvarila je u proteklom kvartalu gubitak od 692 miliona dolara, izvijestio je najveći svjetski proizvođač softvera.

Poslovodstvo Microsofta procjenjuje da će Nokia prestati nizati gubitke do polovine 2016. godine, premda njezin novi Lumia model nije ostvario uspjeh kakvom se Microsoft nadao, osvojivši svega 4 posto svjetskog tržišta pametnih telefona.

Kako bi smanjio troškove poslovanja, Microsoft je prošle nedjelje najavio ukidanje 18.000 radnih mjesta od ukupno 127.000, što predstavlja najveće restrukturiranje u 39-godišnjoj istoriji tog tehnološkog diva. Pritom će oko 12.500 radnih mjesta biti ukinuto u Nokiji.

„Rast kompanije podstičemo discipliniranim odlukama, važnim inovacijama i usmjerenjem na izvršenje odluka”, istakao je u saopštenju Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta.

Ukupni prihodi Microsofta porasli su u drugom tromjesečju 17 posto, na 23,4 milijarde dolara, što je nešto više nego što su analitičari očekivali, a dio tog rasta zahvaljuje se dodavanju Nokijinih prihoda od oko 2 milijarde dolara.

Dobit Microsofta od 4,6 milijardi dolara, ili 55 centi po dionici, nešto je, pak, manja od procjena analitičara od 59 centi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *