Udruženje banaka: Oprezno sa smanjenjem kamata

Dodajte komentar

Udruženje banaka Crne Gore UBCG želi da bude aktivan učesnik na iznalaženju mjera koje bi dovele do snižavanja opšteg nivoa kamatnih stopa i poziva predlagače na konstruktivan i argumentovan dijalog u cilju pronalaženja optimalnog rješenja ovog važnog pitanja, a koje bi uvažilo ekonomsku realnost i zajednički interes svih strana, saopšteno je u reagovanju Udruženja banaka na Prijedlog grupe poslanika o izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima.

Poslanici su završili raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima kojim se, između ostalog, predviđa ograničavanje kamatnih stopa.

Iz UBCG je saopšteno da eventualne izmjene zakonskih propisa u cilju pukog administrativnog regulisanja apsolutne visine kamatnih stopa nemaju uporište u praksi većine članica zemalja Evropske unije .

„Čak, regulisanje cijena je suprotno temeljnim principima EU. Uporedna iskustva o ovom problemu su različita i u regionu, što je potvrda da univerzalnog recepta za regulisanje ovog problema nema i da moramo raditi na iznalaženju rješenja koje će biti prilagođeno prilikama na crnogorskom tržištu“, navodi se u saopštenju UBCG koje potpisuje generalni sekretar Mirko Radonjić.

Iz UBCG naglašavaju da je svaki pokušaj administrativnog regulisanja rada tržišta veoma osjetljivo pitanje sa posljedicama koje se u najvećem broju slučajeva ne mogu predvidjeti.

„Praksa je pokazala da se veoma često dešava da takve mjere proizvode negativne efekte čak i za segmente tržišta kojima se predloženim mjerama htjelo pomoći. Istraživanja su pokazala da se ovim mjerama najrizičnijim klijentima uskraćuje pristup kreditima te da se oni podstiču da se obrate nekim neregulisanim ili čak i neregularnim formama zaduživanja, protiv kojih se svi mi kojima je uređeno finansijsko tržište prioritet, trebamo boriti“, naglašavaju iz UBCG.

Oni navode da cisinu kamatne stope nije ispravno posmatrati samo u kategorijama nominalne kamate i bez analize njene strukture koja opredjeljuje veličinu.

„Napominjemo da visina kamatnih stopa nije uzrok, već posljedica stanja u ekonomskom sistemu, te da se rješenje mora tražiti na teži, ali jedini ispravan način – otklanjanjem uzroka koji su doveli do toga. Uzroke je moguće otklanjati samo ukoliko se ovom pitanju pristupi sistematski i sistemski, identifikovanjem gorućih ekonomskih problema koji su doveli do rasta rizičnosti plasmana i uticali na nivo kamatnih stopa kao i definisanjem mjera za njihovo rješavanje“, zaključuje se u saopštenju u kom se dodaje da UBCG kao strukovna organizacija ne želi da bude uvučena na teren neekonomskih rasprava već se zalaže za to da stručnim i argimentovanim činjenicama dođe do najboljeg rješenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *