Ekonomija će rasti i do pet odsto?

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić očekuje da crnogorska ekonomija u srednjoročnom periodu raste po stopi koja će prelaziti nivo od pet odsto.

On je u uvodniku Biltena koji objavljuje Ministarstvo finansija kazao da su kroz procese koji su snažno započeti početkom 2013. stvorili pretpostavke za ostvarivanje visokih stopa rasta i razvoja i ocijenio da Crna Gora i region | imaju izvanredne šanse da postanu izuzetno dinamičan dio evropskog kontinenta, piše Pobjeda.

„Kroz procese, koji su snažno započeti početkom 2013. i koji jednako efikasno traju i sada, unaprijedili smo stanje javnih finansija. Ovim smo, takođe, uz snažan investicioni ciklus koji je iniciran u sektorima turizma, energetike, infrastrukture, stvorili pretpostavke za ostvarivanje visokih stopa rasta i razvoja. Prema našim projekcijama, prosječna stopa rasta u srednjem roku biće u nivou od 3,7 odsto, što su zvanični podaci. Naša očekivanja su da će stope rasta, u srednjoročnom periodu, prelaziti nivo od pet odsto“, ocijenio je ministar.

Žugić u uvodniku podsjeća da se Crna Gora, kao i zemlje našeg regiona, nalazi u fazi ekonomskog ciklusa u kojoj ekonomska teorij a i praksa moraju dati adekvatne odgovore na brojna razvojna pitanja.

On je podsjetio da je strateški cilj Crne Gore povećanje kvaliteta života svih građana.

„U tom pravcu vodimo konzistentnu ekonomsku politiku u okviru koje definišemo prioritetne sektore razvoja, koji će u budućem periodu biti lokomotiva rasta i razvoja, i to u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije“, istakao je on.

Žugić je naglasio da je uspostavljanje dugoročne finansijske stabilnosti i s tim u vezi, stabilnosti javnih finansija, preduslov ukupne ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta.

„Stoga fiskalnu politiku moramo bazirati na implementaciji odgovarajućih mjera konsolidacije. S tim u vezi sprovodimo aktivnosti usmjerene na: smanjenje nivoa sive ekonomije, smanjenje poreskih potraživanja, sprovođenje mjera štednje, posebno u dijelu neproduktivne potrošnje, stvaranje regulatornog okvira za razvoj biznisa i nove investicije i dr. Istovremeno realizujemo odgovarajuće mjere podsticaja koje su u funkciji harmoničnog i ravnomjernog razvoja. Osim toga, u funkciji konsolidacije javnih finansija je i sprovođenje strukturnih reformi koje su usmjerene na jačanje konkurentnosti ekonomskog sistema, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, finansijski i institucionalnu podršku razvoju preduzetništva, unapređenje radnog zakonodavstva, penzijskog sistema, zdravstva, obrazovanja, te postizanja veće efikasnosti i produktivnosti državne uprave“, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *