Do veće efikasnosti zaposlenih uz transparentnost plata

Dodajte komentar

Jedno od nepisanih pravila korporativne strukture rada je da je plata nešto o čemu razgovarate samo sa svojim poslodavcem, ali ne i sa svojim kolegama. Polazište ove ideje je da nedostatak uvida u finansije firme čini zaposlene srećne i zadovoljne i sprječava eventualne nepotrebne svađe. Na kraju krajeva, zar je bitno to što ste uvjereni da doprinosite firmi više od osobe koja radi pored/uz/sa vama, a plaćeni ste manje?

Dane Atkinson, generalni direktor i osnivač firme za analitku, SumAll, misli da je ovo itekako bitno. Atkinson je uvjeren da se zaposleni koji sumnjaju da su nedovoljno plaćeni i cijenjeni, vremenom osjećaju i manje, pa time njihov učinak opada.

Zato je Atkinson odlučio da učini plate zaposlenih u svojoj firmi transparentnim i dodaje da je plata jedna fluidna vrijednost u njegovim očima, o kojoj se uvijek može pregovarati. Danas, Atkinsonova mlada firma SumAll (osnovana 2011.) broji 40 zaposlenih čije su plate navedene u Google dokumentu kojem svi zaposleni imaju pristup.

Rezultat? Veća efikasnost i posvećenost kod zaposlenih koja je se lako zapaža. Atkinson objašnjava da kada zaposleni misle da nisu dovoljno plaćeni, a imaju znanje o tome koliko su drugi plaćeni, to otvara mogućnost za dijalog između poslodavca i zaposlenog. U toku ovog dijaloga poslodavac ima priliku da objasni zaposlenom ne samo koliko on/ona ili neko drugi u kompaniji zarađuje, već i zašto.

Često, razlog tome što je neko plaćen više je zato što je potrebniji kompaniji; Atkinson kaže da je ovo uvjek izazov objasniti zaposlenom, međutim jednom kada zaposleni shvate da ako doprinesu više mogu i da zarade više, to stvara otvorenu i motivišuću radnu atmosferu. Kao i obrnuto, u toku ovog dijaloga zaposleni ima priliku da objasni poslodavcu zašto je on ’vrjedniji’ od njegove trenutne plate i da, u slučaju da se poslodavac složi sa njim, dobije i povišicu.

Ova strategija se nije pokazala kao uspješna samo za mlade i male firme. Whole Foods, američki lanac supermarketa u kojima se prodaje samo prirodno uzgajana, organska hrana, jedan je od najvećih advokata za transparenciju plata i pridržava se ovog sistema još od 1986.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *