Tajland: Kad vojska reformiše javna preduzeća

Dodajte komentar

Tajlandska vojna hunta koja je prije dva mjeseca pučem došla na vlast će otpočeti ekonomske reforme od državne aviokompanije koja je u velikim finansijskim gubicima. Ovo će biti svojevrsna vježba novih tajlanskih vlasti u disciplini zvanoj “razdvajanje politike od biznisa”.

Naime, Thai Airways International se već mjesecima suočava sa padom prodaje karata, rastom operativnih troškova i nemilosrdnom konkurencijom. Lošem poslovanju ove kompanije takođe doprinose i nedostatak koherentne strategije i spor proces donošenja odluka.

Procjenjuje se da će ove godine kompanija imati neto gubitak od 185 miliona eura.

Zato će rješavanje nagomilanih problema ove firme biti povjereno šefu za bezbjednost vojne avijacije Prađinu Đantongu koji pored toga ima i malo poslovnog iskustva.

Inače, od kada je vojna hunta došla na vlast pet članova upravnog odbora ove kompanije je podnijelo ostavku, od čega se za većinu u kuloarima govorilo da su umiješani u razne korupcionaške skandale. Javnost vjeruje da je četvorica od ovih petoro ljudi direktno radila u interesu političara na visokim položajima.

Restrukturiranje državne aviokompanije bi trebalo da se odvija u dvije faze. Prvo bi trebalo da se unaprijede efikasnost i kvalitet u pružanju usluga, a kasnije i da se radi na smanjenju troškova.

Ako ova “vježba” uspije Tajlanđani će isti metod reformi primenjivati i na ostala državna preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *