Crnogorsko zlato kod Švajcaraca još tri godine

Rok za zalog crnogorskih zlatnih rezervi zbog uzimanja kredita kod švajcarske Credit Suisse banke produžen je do 2017 godine, pišu Dnevne novine.

Prvenstveno zlato je bilo založeno do 2014. godine, ali je nakon uzimanja novog kredita rok produžen za još tri godine.

Kao zalog za dio kredita od 150 miliona eura koje je Crna Gora podigla kod švajcarske Credit Suisse banke založene su i naše zlatne rezerve. Od 150 miliona eura kredita, oko 52 miliona biće refinansirano odnosno plaćeno za već postojeće zaduženje kod te švajcarske banke, dok će ostatak od 98 miliona eura biti potrošen za pokrivanje deficita i servisiranje dugova.

Zlatne rezerve Crne Gore iznose 38.477 unci zlata, a njegova vrijednost se svakodnevno mij enja zavisno od cijene zlata na međunarodnim berzama.

“Državne rezerve zlata se nalaze kod Credit Suisse banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za Ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore Ministarstvo finansija zaključilo sa tom finansijskom institucijom 2012. godine. Riječ je o kreditu u iznosu od 150 miliona eura, od kojih je 30 miliona obezbijeđeno zlatom. Kamatna stopa na aranžman iznosi 12-mjesečni Euribor plus margina od 6,5 odsto, a sredstva kredita korišćena su kao budžetska podrška”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Ukoliko broj naših zlatnih rezervi pomnožimo sa trenutnom cijenom zlata (1309.85 dolara za uncu), dobijamo iznos nešto više od 50 miliona američkih dolara.

Međutim, tek 2017. godine počeće vraćanje dijela kredita za koji smo garantovali zlatom, nakon čega ćemo svoje rezerve dobiti nazad.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.