Jen, franak i norveška kruna u fokusu trgovaca

Dodajte komentar

Sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima, poput jena i švajcarskog franka u današnjem su se trgovanju na međunarodnim tržištima stabilizovala, nakon početnog skoka zbog jučerašnjeg pada putničkog aviona u Ukrajini.

Japanska valuta oslabila je tako 0,3 posto prema euru, no drži se i dalje u plusu nekih 0,6 posto od početka sedmice. Istovremeno, oslabila je i oko 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 101,3 jena.

Jedinstvena evropska valuta držala se, pak, više-manje stabilno prema dolaru, na oko 1,3527 dolara. U ovoj nedjelji izgubila je najviše u proteklih više od mjesec dana zbog signala iz američke centralne banke da bi kamatne stope mogle biti podignute prije nego tržišta očekuju.

Na strani većih dobitnika našla se danas norveška kruna, koja je skočila zbog zabrinutosti u vezi evropske opskrbe energentima obzirom na rast napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine. Poskočila je tako više od 0,5 posto prema euru, na 8,3520 kruna za euro.

Jen je ranije u azijskom trgovanju poskočio na najviši nivo u pet mjeseci prema euru zbog bojazni da bi pad malezijskog aviona u Ukrajini mogao dovesti do još oštrijih sankcija koje bi mogle oslabiti globalni rast.

U fokusu su i u sukobi u Pojasu Gaze nakon što je Izrael krenuo u kopnene napade u tome području, a to je dodatni razlog za zabrinutost ulagača.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *