Da li biste se razveli zbog poreza?

Dodajte komentar

Da li biste se razveli kako biste “prevarili” državu zbog poreza? U Kini to zapravo i rade kako bi na taj način izbjegli porez na imovinu.

Naime, cijena nekretnina u Kini naglo je pala zbog urbanizacije, a oporezivanje se povećalo.

U slučajevima prodaje sekundarne nekretnine, lokalne samouprave oporezuju osobe sa poreskom stopom od 20 odsto, što je enormno ako se uzme u obzir da je redovna stopa za jedinu nekretninu jedan odsto.

Međutim, uz ispunjavanje određenih dodatnih uslova, parovima sa dvije nekretnine koji se razvode propis dopušta prodaju jedne neoporezivo. Tehnički, razvodom svakoj osobi ostaje jedna nekretnina i izbjegava se visoka poreska obaveza. Nekretnina se proda, a par može ponovo da se vjenča.

U tamošnjim takozvanim “Kancelarijama za registraciju braka” navode kako su svjesni da to ljudi ponekad rade radi izbjegavanja poreske obaveze, ali da ne mogu da utiču na slobodu sklapanja i raskidanja braka.

Međutim, ovakve ideje mogu donijeti i neke neočekivane probleme. Neki supružnici, naime, koriste ovaj poreski previd kako bi se i lakše razveli.

Pod maskom da se razvode od partnera zbog izbjegavanja poreske obaveze, oni se zapravo na lakši način razvedu da bi potom stupili u brak sa nekom drugom osobom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *