Banjević: Ograničavanje kamata vruć krompir

Dodajte komentar

Potpredsjednik Atlas grupe Mihailo Banjević izjavio je za Atlas TV da treba dobro razmisliti o predlogu da se ograniče kamatne stope jer njihova visina, kako je rekao, zavisi od rizika poslovanja u nekoj državi.

“Onaj ko treba odluku o tome da donese mora sagledati sve okolnosti jer mu je u ruku stavljen vruć krompir, jer se ograničavanje kamatnih stopa može vratiti kao bumerang crnogorskoj privredi i ekonomiji”, rekao je Banjević, koji je i predsjednik UO Atlas banke.

On kaže i da ograničavanje kamatnih stopa na 14 ili 15 odsto na godišnjem nivou, što se predlaže u dijelu javnosti, ne bi uticalo na politiku Atlas banke, jer su kako je rekao, kamate u toj banci znatno ispod tog nivoa.

Banjević nije saglasan sa ocjenama da su banke konzervativne i da su odgovorne za smanjenu kreditnu aktivnost.

“Propalim firmama se ne mogu davati krediti, da bi pojedini biznismeni taj novac stavljali na svoje privatne račune, jer ono što je mrtvo ne može se oporaviti”, rekao je Banjević, koji je predsjednik UO Atlas banke.

Kada je riječ o uslovima poslovanja u Crnoj Gori, Banjević je saglasan da veliki problem svima u poslovanju predstavlja nelikvidnost privrede i smanjen priliv stranih direktnih investicija.

“Treba stvoriti klimu i normativne pretpostavke za brže funkcionisanje, obezbeđivanje potrebnih papira iako Atlas grupa nema problema oko obezbeđivanja dozvola, ali sve to otežava poslovanje ne samo grupe nego, gereralno, svih u Crnoj Gori”, rekao je Banjević za Atlas TV.

Atlas kapital centar, investicija koja je vrijedna oko 150 miliona eura, završen je i dobio je upotrebnu dozvolu. Većina članica grupe u narednih nekoliko mjeseci, kako kaže Banjević, biće preseljena u taj objekat koji je jedan od najluksuznijih na Balkanu.

Mihailo Banjević izjavio je da je zadovoljan poslovanjem grupe u prvoj polovini ove godine, navodeći da u grupi ima preko 900 zaposlenih, za čije se samo bruto plate izdvaja godišnje više od 13 miliona eura.

“Finansijski rezultati većine članica su više nego zadovoljavajući, prvenstveno banaka, hotela, sajma ali ima I članica grupe koje zbog naslijedjenih problema imaju teškoća u poslovanju koje medjutim rješavamo sinegrijom grupe na razne načine poznate u poslovnom svijetu”, rekao je Banjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *