Sedam rečenica koje ne smijete da kažete svojim zaposlenima

Menadžeri često dolaze u situaciju da budu na ivici živaca, ali čak ni tada ne treba sebi da dozvole da kažu nešto zbog čega kasnije mogu da zažale. Za razliku od radnika nadređeni moraju da vode računa šta govore čak i onda kada su frustrirani. Poslednja stvar koju sebi mogu da dozvole je da zbog trenutka bijesa demotivišu svoje zaposlene i stvore problem za cijelu radnu organizaciju. Zato moraju da strogo vode računa šta govore jer iako su šefovi nisu bezgrešni. Ovo su sedam fraza koje treba izbjegavati u trenucima bijesa.

„Ja sam šef i ima da radiš kako ti ja kažem“. Ako menadžeri postavljaju drugačije standarde za sebe nego za svoje zaposlene ne mogu da očekuju da će ih podređeni poštovati i da će raditi ono što oni od njih zahtijevaju. Jer niko ne voli licemjere.

„Imaš sreće što uopšte imaš posao“. Niko ne voli da radi i da pri tom ima osjećaj da je dužan poslodavcu. Ako se tako osjećaju vaši zaposleni, onda ste možda baš vi ti koji imate sreće da ste uopšte zaposleni. Pronađite način da odmah izgladite ovu situaciju, jer je ovako ponašanje krajnje nezrelo i destruktivno.

„Ako ti to ne želiš, naći će se neko ko hoće“. Kao menadžer bolje ste upućeni u poslove firme, ali to vam ne daje za pravo da se ponašate kao idiot. Prijetnja zaposlenima da će izgubiti posao, ako ne urade ono što vi želite nije osobina koja karakteriše dobrog lidera. Naravno, zaposleni mogu da urade ono što menadžer od njih zahtijeva, ali će vremenom postati nemotivisani i ‘otaljavaće’ posao, a to nikome nije u interesu.

„Ti si jedini koji ima problem sa tim“. Problem može da bude u tome što zaposleni ima drugačije rješenje ili ga nešto brine u vezi sa tog projektom. Posao menadžera je da zaposlene u takvim situacijam sasluša, a ne da odmah krene sa vrijeđanjem. Možda se zaposleni tog dana ne osjeća najbolje. Zato nikad ne poredite zaposlene. To je kao da poredite vašu djecu.

„Nemam vremena za to“. Vi ste šef. Posao menadžera je da uvjek ima vremena za dileme svojih podređenih. Umjesto da a priori odbijete zaposlene, zastanite nekoliko minuta i pokušajte da mu pomognete. Rezultati neće izostati.

„Pojma ti nemaš šta je stres“. Danas su svi pod stresom. To što mislite da su vaši problemi veći ne znači da imate pravo da druge omalovažavate.

„Zna se ko je ovdje gazda“. Iako ste vi izgradili biznis i u njega uložili znanje, novac i energiju ne treba zbog toga da se ponašate despotski. Takvo ponašanje nije produktivno. Uostalom da nema vaših zaposlenih ni vi ne biste bili tu gdje jeste.

Check Also

Švedska očekuje pad BDP-a od 7 posto

Švedska ekonomija je na putu da zabilježi pad za sedam posto ove godine, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *