Rudarenje bitcoina neisplativo preko mobilnih uređaja

Dodajte komentar

U današnje vrijeme, rudarenje (mining) bitcoina postalo je izuzetno popularno pa su na to reagovali i proizvođači hardvera. Naime, oni su napravili posebne matične ploče s maksimalnom snagom procesora za proces rudarenja. Potrebno je samo skinuti Bitcoin Wallet na svoj računar i pustiti ga da radi svoj posao.

Inače, prilikom rudarenja važno je posmatrati dvije stvari: brzinu hasha i potrošnju energije. Bitcoin, Dogecoins i drugi cryptocurrencies zauzimaju naslovnice u medijima i ljudi su se pomamili za tom valutom.

Puna računarska snaga osigurava vam da dođete do kojeg Bitcoina koji je postao izuzetno vrijedan (600 dolara za Bitcoin), no ako ste pomislili kako bi mogli nešto Bitcoina zaraditi preko svojih pametnih telefona, onda ste se prevarili. Kompanija Lookout istraživala je mobilno rudarstvo i došla do zaključka kako se takvo rudarenje ne isplati.

Brojke sve govore – ako visite 24 sata na Samsungu Galaxy SIII, mogli bi zaraditi 0,00000007 Bitcoina ili 0,00004473 dolara. Da bi zaradili samo jedan Bitcoin u jednom danu, trebate imati 14.285,714 pametnih telefona koji će raditi istovremeno. Čak i manje vrijedni cryptocurrency, kao što je Litecoin, su loša prilika za rudarenje. Ako pustite 3.752 SIII pametnih telefona da rade 24 sata, dobit ćete jedan Litecoin koji vrijedi 8 dolara.

Osim tih zanimljivih brojki, kompanija Lookout napominje kako su se pojavili “zlonamjerni mobilni rudari” koji napadaju mobilne uređaje. Oni napadaju pametne telefone na vrlo sofisticirane načine i to kada je zaslon isključen ili je pametni telefon priključen na punjač.

Cilj im je distribuirati svoj malware na što više uređaja i zadržati zaražene telefone što duže. Naravno, rudarenje u tom trenutku postaje isplativije. Postoje i neki drugi legalniji načini kao što je oglašavanje ili aplikacije. No, za sada je rudarenje preko mobilnih uređaja neisplativo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *