Da ne bi stala proizvodnja Pejović sjutra preuzima upravljanje KAP-om

Dodajte komentar

Stečajni Upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica KAP Veselin Perišić prihvatio je zahtjev kompanije Uniprom o produženju roka od 60 dana o uplati novca za kupovinu KAP-a, koji je predviđen i Ugovorom. A kako nije postignut dogovor sa Montenegro bonusom o snabdijevanju strujom KAP-a, da ne bi došlo do prekida proizvodnje u toj fabrici, vlasnik Uniproma Veselin Pejović će sjutra preuzeti upravljanje fabrikom.

Kompanija Uniprom je, nakon što je dobila odluku Okružnog suda u Nikoziji o zabrani prodaje KAP-a, odlučila da zatraži od stečajnog upravnika prolongiranje uplate novca u iznosu od 28 miliona eura, kako bi sačekali ishod sudskog procesa u Nikoziji radi izbjegavanja štetnih posljedica koje mogu nastati.

Perišić smatra opravdanim zahtjev Uniproma da se odloži plaćanja kupoprodajne cijene , s obzirom na pravni posao koji je zatrpan tužbama.

“Montenegro bonus je imao Ugovor o upravljanju KAP-om koji je istekao danas, a nije izrazio interesovanje da ga produži što je ozbiljno prijetilo prekidom zaustavljanja procesa proizvodnje u KAP-u. Zbog produžetka roka za izmirenja obaveza Unipromu, predočio sam kupcu i izvjesne posljedice koje bi mogle nanijeti neotklonjivu štetu KAP-u, a dovesti u pitanje pravni posao koji je u toku. Kupac je pristao da sjutra preuzme upravljanje kako se ne bi zaustavila proizvodnja, a ono je ograničeno rokom za koji mu je produženo izvršenje obaveze plaćanja kupoprodajne cijene“, kazao je Perišić.

Osim procesa u Nikoziji, pristigle su još tri tužbe na adresu Perišića i vlasnika Uniproma Veselina Pejovića.

Pejović je rekao da kompanija Uniprom ostaje pri kupovini KAP-a, ali da novonastala situacija zahtijeva oprez.

“Kako ne bi došlo do prekida proizvodnje u KAP-u, a s obzirom na činjenicu da je kompanija Uniprom već naručila materijale za nastavak proizvodnje, preuzećemo upravljanje KAP-om, i to objekte i opremu KAP-a. Kao garanciju da će sačuvati imovinu, Uniprom će osigurati objekte i postrojenja KAP-a kod osiguravajuće kuće, obezbijediće garanciju na 500.000 eura za zarade zaposlenima i nastaviće poslovanje u KAP-u sa sirovinama koje će sam nabavljati tako da KAP u stečaju nema rizika“, istakao je on.

Na ovaj način, navodi Pejović, obezbijediće se nastavak proizvodnje do okončanja postupka prodaje.

“Nijesmo imali drugog izbora osim da preuzmemo upravljanje KAP-om. Prema Luci Bar se kreće brod sa 18 hiljada tona glinice koji ima cijenu 8 miliona dolara na teret Uniprom-a, kao i 600 tona smole“, zaključio je Pejović.

Podsjećamo da je Pejović tražio odlaganje plaćanja kupoprodajne cijene zbog odluke Okružnog suda u Nikoziji da zabrani prodaju KAP-a. Ročište po tužbi CEAC-a, koji traži 45 miliona, zakazano je za 23. jul.

Za odlazak iz KAP-a prijavilo se 137 radnika, kojima će otpremnine biti isplaćene čim stečajni upravnik preda spisak. Prosječne otpremnine u KAP-u su 14 hiljada.

cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *