Adris Grupa želi preuzeti Savu Re

Dodajte komentar

Adris Grupa planira povećati vlasnički udio u slovenačkoj osiguravajućoj kući Sava Re u sklopu planova da postane najveći osiguravač u regiji, pišu Finance.

Zadnjom kupovinom približno 23.000 dionica za oko 300 hiljada eura putem zagrebačke brokerske kuće Interkapital, Adris je povećao udio u Savi Re na oko 15 posto s ambicijom da stekne najmanje 25 posto slovenačkog osiguravača. No, Adris bi se mogao suočiti s preprekama. Naime, država zasad želi zadržati udio u Savi Re.

S druge strane, i Modra zavarovalnica mogla bi ući u bitku za preuzimanje Save Re. Prema neslužbenim informacijama, Modra zavarovalnica koja drži 7 posto Save Re želi povećati udio. Zanima je 25-postotni paket dionica koji je u vlasništvu Soda.

Pojavile su se i informacije da Adris Grupa računa na udio kojeg u Savi Re nakon dokapitalizacije s Adriatic Slovenicom drži KD Group.

U svakom slučaju, analitičari procjenjuju da će rovinjski div imati dobre šanse za preuzimanje Save Re, pitanje je samo koju će cijenu pritom morati platiti, obzirom na snažan rast dionice ovog slovenačkog osiguravača u posljednjih nekoliko mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *