5 strategija menadžmenta koje morate izbjegavati u širokom luku

Dodajte komentar

Ne postoji čarobna formula za savršenog šefa. To je svojevrsna mješavina konstruktivne kritike i pohvale, nadgledanja projekata bez pribjegavanja mikromenadžmentu, uz nadu da ćete se ipak svidjeti zaposlenima.

 Suočićete se s pokušajima i greškama u procesu uspostavljanja balansa između različitih očekivanja. Neka ćete znanja usvojiti od šefova s kojima ste se susretali tijekom radnog vijeka.

U svakom slučaju, za to vrijeme pokušavajte izbjegavati ovih pet strategija:

Šef koji je najbolji prijatelj

Jednom kad raspodijelite odgovornosti, vjerovatno ćete se željeti svidjeti timu zaposlenih kojima ste naređeni. Željećete da uživaju na radnom mjestu, da vam se obrate za bilo št što im treba ili s bilo kojim pitanjem. Željećete, zapravo, da vas smatraju ‘kul ‘ šefom.

Šefovi koji se trude biti prijatelji sa zaposlenima najčešće se šale, idu sa zaposlenima na ručak i ispituju ih o planovima za vikend. Nema, naravno, ništa loše u tome, ali naći ćete se na testu u trenutku kada timu bude trebalo saopštiti neku lošu vijest, ocijeniti njihov rad ili disciplinovati pojedince.

Ukoliko niste u mogućnosti uputiti konstruktivnu kritiku iz straha da će to uništiti vaš odnos za zaposlenima, to će vam se obiti o glavu. Bitno je da vas zaposlenii vole, ali ako je vaše ponašanje uslovljeno isključivo time, nećete biti efektivan šef.

Šef koji donosi samo loše vijesti

Ovo je dijametralno suprotna situacija. Neki menadžeri pribjegavaju autoritarnosti da bi osigurali poštovanje od zaposlenih. U svakom trenutku zaposlenima daju na znanje da su napravili nešto loše. Oslanjaju se na kritike umjesto na pohvale.

Iako je konstruktivna kritika potrebna i nužna, istraživanja pokazuju kako bi na svaku negativnu kritiku trebalo doći šest pohvala, s ciljem osiguravanja produktivnosti bez pada morala. Treba imati na umu da je pohvala ključni pokretač motivacije zaposlenih.

U suštini, ako koristite svaku priliku da naglasite nečiji pogrešan potez, izgubićete vjerodostojnost u očima zaposlenih, što će uticati na sliku vas kao šefa.

Šef neznalica

Ukoliko se nađete na mjestu šefa, a niste upoznati s radom koji obavljaju zaposleni kojima ste nadređeni, imaćete poprilično problema. Vjerovatno ćete postavljati pitanja koja se njima čine bazičnima i nepotrebnima.

U takvim situacijama zaposleni obično prestanu poštovati nadređene. Na koncu, poanta je jasna – ako ne znate što rade vaši zaposleni, kako ćete onda njima upravljati?

Zaposleni ne očekuju da poznajete prirodu njihovog posla u tančine, ali morate znati dovoljno da možete postaviti temeljne ciljeve pred njih.

Odsutni šef

Menadžerski posao pretpostavlja gust raspored. Kalendar vam je vjerovatno prepun sastanaka, poslovnih ručkova, i uvijek ste u nekakvoj žurbi. Ako, međutim, dopustite da vam to preuzme ravno vrijeme u potpunosti, vaši će zaposleni pretpostaviti da vam nisu prioritet.

Kao menadžer, trebali biste biti na raspolaganju zaposlenima kako bi vam mogli postavljati pitanja i prezentovati ideje. Odnosno, trebali biste im osigurati stručno vodstvo.
Naravno da imate mnoštvo drugih obveza, ali upravljanje timom zaposlenih kojima ste nadređeni trebao bi biti vaš prioritet.

Šef koji daje odriješene ruke

Ovo je jedna od privlačnijih strategija za šefove. Ako dobijete tim zaposlenog koji zna svoje obveze i rokove, fokusirani su na posao i daju dobre rezultate, sve to bez vaše intervencije, čini se kako je najbolje njima sve prepustiti.

Ipak, bez vašeg nadzora i intervencije, zaposleni gube priliku da razvijaju svoje vještine i karijeru. Osim toga, ne znaju kad su nešto dobro ili loše napravili.

Čak i najbolji radnicima je potrebna pažnja. Koliko god je tim zaposlenih kojima ste nadređeni samodostatan, vaše je vodstvo nužno za izvlaćenje maksimuma iz njihovog potencijala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *