10 zanimanja koja odumiru

Dodajte komentar

Na listi deset zanimanja na putu izumiranja koju je objavila poznata američka agencija za zapošljavanje, Karijer Kast, nalaze se poštari, novinari, drvosječe…

Zbog novih tehnologija potreba za pojedinim zanimanja se smanjuje, a najugroženije zanimanje je poštar, prenio je list Figaro. Zbog sve manje potrebe za raznošenjem pošte od kuće od kuće koje je zamijenjeno elektronskim pošiljkama ocjenjuje se da će ih do 2020. biti otpušteno 28 odsto.

Na drugom mjestu najugroženijih zanimanja je farmer. Zbog sve veće mehanizacije koja zamjenjuje ljudsku radnu snagu smatra se da će do 2020. biti smanjeno 19 odsto ove radne snage.

Na trećem mjestu su varioci. Procjenjuje se da će zbog sve veće kompjuterizacije u fabrikama do 2020. biti otpušteno 19 odsto ove radne snage.

Na četvrtom mjestu najugroženijih zanimanja su novinari jer tiraži pisanih izdanja vrtoglavo padaju a mnoge novine više ne izlaze u papirnom izdanju, a smatra se da će ih do 2020. biti otpušteno 13 odsto, navodi Figaro.

Na petom mjestu su turistički agenti kojih će do 2020. biti 12 odsto manje zbog sve učestalije prakse rezervacije aranžmana putem Interneta.

Na šestom mjestu su drvosječe čiji će se broj drastično smanjiti do 2020.

Na sedmoj poziciji su stjuardese. Njihov broj do 2020. biće smanjen za sedam odsto zbog sve popularnijih ekonomičnijih letovi koji iziskuju i manje posade u aviou.

Na osmom mjestu su metalostrugari jer njihovo mjesto sve više zamjenjuju roboti. Procjenjuje se da će ih do 2020. biti otpušteno šest odsto.

Na devetom mjestu su grafički radnici kojih će do 2020. biti otpušteno pet odsto.

Na desetom mjestu su poreski agenti, kojih će do 2020. biti pet odsto manje zbog sve učestalijeg plaćanja poreza putem Interneta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *