Slučaj “Zavala”: Kuljači ponovo pet a Maroviću četiri godine zatvora

Dodajte komentar

Podgorički Viši sud osudio je bivšeg predsjednika Opštine Budva, Rajka Kuljaču, na pet godina zatvora, a sekretara za investicije Dragan Marovića na četiri, zbog toga što su, zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala Invest i oštetili opštinski budžet za 821,6 hiljada eura.

To je druga presuda u ovom predmetu, nakon što je prvu, koju je izreklo vijeće sutkinje Valentine Pavličić, oborio Apelacioni sud i naložio ponavljanje sudskog postupka, prenosi CDM.

Đorđe Pinjatić osuđen je na tri, a Dragan Zinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro na po dvije godine zatvora zbog toga što su umišljajno pomagali Kuljači i Maroviću.

Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Izvršni direktor preduzeća Monin invest, Miodrag Minić, oslobođen je optužbi jer je, kako je pojasnila Pavličić, na funkciji proveo svega oko mjesec.

Pavličić je, obrazlažući presudu, rekla da je sud kroz nove dokaze sproveo novi postupak.

Komentarišući razloge zbog kojih je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu, ona je kazala da je Viši sud pri njenom donošenju primijenio Krivični zakonik iz 2008. godine.

“Izmjene Krivičnog zakonika koje su uslijedile 2010. godine nijesu važile u ovom slučaju”, navela je Pavličić.

Advokati odbrane i osuđeni najavili su podnošenje žalbe na presudu Apelacionom sudu.

Marović je kazao da je za njega, s obzirom na to kako je išao postupak, današnja presuda očekivana.

„Ovo je bilo ponovljeno čitanje optužnice. Kao što sam rekao u završnoj riječi, ako sud prepiše optužnicu, onda je on bez smisla”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Pavličić ni danas nije saopštila nijedan dokaz.

“Samo indicije da smo svi mi iz Budve bili uvezani, sa željom da napravimo štetu Budvi, a nekome korist koju niko dokazao nije”, kazao je Marović.

On je rekao da se radi o akciji Tužilaštva i Višeg suda protiv Budve.

“Priznaću ovu presudu onog trenutka kada se bude iznio ijedan dokaz za ono za šta me krive”, dodao je Marović.

On je rekao da će on i ostali optuženi tražiti pravdu i da će se žaliti Apelacionom sudu.

Advokat odbrane Zoran Piperović rekao je da je današnja presuda Višeg suda bruka.

“Sudija je pričala pola sata, a da je niko nije razumio šta je htjela da kaže, i na čemu temelji svoj ponovni stav da ove ljude proglasi krivim“, naveo je Piperović.

On je rekao da ova „nesretna odluka Višeg suda ne može da traje baš nimalo“.

„Mi ćemo da tražimo, iako ja imam dobro mišljenje o sudiji Pavličić, da kada se presuda ukine, a biće ukinuta, treći put sudi neko drugi. A taj neko će donijeti potpuno drugačiju odluku“, kazao je Piperović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *