MANS: Hitno organizovati kontrolno saslušanje čelnika RAE

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS zatražila je od Skupštine Crne Gore da pod hitno organizuje kontrolno saslušanje čelnika Regulatorne agencije za energetiku RAE jer, kako su rekli u toj organizaciji, u kontinuitetu donosi odluke koje koriste samo energetskim subjektima, a na štetu građana.

Podsjećamo, RAE je donijela odluku da cijena struje za domaćintva sa dvotarifnim brojilom od 1. avgusta ove godine bude skuplja ja 0,94 odsto, a sa jednotarifnim 0,18 odsto.

“Najnovije poskupljenje struje je posljedica jedne u nizu nezakonitih odluka RAE donijetih na osnovu metodologija koja su u suprotnosti sa Zakonom o energetici i koje u svakom scenariju štite energetske subjekte u Crnoj Gori, dok se istovremeno na građane prebacuje kompletan teret lošeg upravljanja energetskim sistemom države“, saopšteno je iz MANS-a.

U toj organizaciji podsjećaju da su ranije upozoravali da se čelnici RAE rukovode profitnim interesima italijanskih partnera Vlade Crne Gore „za što postoji sumnja da je bio jedan od uslova ulaska Italijana u EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem CGES, što nije nikada demantovano od strane RAE“.

“Brojne odluke RAE su do sada preispitivane pred nadležnim sudovima, ali i obarane što nije predstavljalo bilo kakvu prepreku da RAE nastavi sa dosadašnjom praksom koja za posljedicu ima nove, veće udare na budžet svakog građanina. To je direktna posljedica potpunog odsustva odgovornosti za donijete odluke, ali prije svega pasivnosti nadležnih organa da pravovremeno procesuiraju čelnike RAE kako se ne bi dozvolilo da nastave sa brutalnim kršenjem zakona i propisa“, dodaju u MANS-u.

U MANS-u navode da zvanični podaci pokazuju da su samo u 2013. godini odluke RAE bile predmet 12 tužbi pred Upravim sudom od čega je pola odluka poništeno.

“Ovo svjedoči o tome koliko je RAE “nezavisni regulator” i do koje mjere je podložna pritisku enegetskih subjekata i Vlade“, ističe se u saopštenju.

Zahvaljujući takvim odlukama RAE energetske kompanije su, tvrde u MANS-u, tokom prethodinih godina zaradile na desetine miliona eura.

“Naime, od ulaska A2A u EPCG i Terne u CGES, građani Crne Gore zahvaljujući isključivo odlukama RAE koja bi trebala da štiti i njihov interes, danas imaju “privilegiju” da plaćaju najskuplju struju u regionu. Koliko je nerealna “računica” RAE kada je u pitanju osnov za novo poskupljenje, svjedoči i činjenica da Crna Gora danas zbog KAP-a nema deficit struje, te da EPCG već duže vrijeme proizvodu više nego što su domaće potrebe i po osnovu toga realizuje značajan profit koji zadržava za sebe“,s toji u saopštenju.

U MANS-u traže odgovornost čelnika RAE, ali i doprinos crnogorskog parlamenta.

“Ukoliko se ne bude individualizovala odgovornost čelnika RAE za nastavak prakse donošenja štetnih odluka, za očekivati je da će Vlada u partnerstvu sa A2A nastaviti da otima novac od građana i povećava cijenu struje. Smatramo da je Parlament u ovom slučaju mora u potpunosti iskoristiti svoju kontrolnu funkciju i dati maksimalan doprinos zaštiti javnog interesa u energetskom sektoru Crne Gore“, zaključeno je u saopštenju.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.