“Kalašnikov” zabranjen u SAD

Dodajte komentar

Jedna od najpoznatijih pušaka na svijetu AK-47, poznatija kao “kalašnjikov”, više neće moći da se kupi u zvaničnim prodavnicama u SAD zbog situacije u Ukrajini.

Nove mjere SAD protiv Kremlja obuhvatile su i proizvođače najrazličitijeg naoružanja, od raketa do pištolja, a među njima je i “Kalašnjikov koncern”

Uvoznici koji sarađuju sa čuvenom fabrikom moraće sa rafova da skinu sve njene proizvode, među kojima je najprodavaniji AK-47, što će sigurno pogoditi kupce u zemlji koja gaji poseban odnos prema ličnom naoružanju.

“Kalašnjikov” je zbog novonastale situacije dobio i dva segmenta rubrike “najčešće postavljana pitanja o sankcijama Rusiji” na sajtu američkog ministarstva finansija, u kojima je objašnjeno da AK-47 ipak mogu da kupuju i prodaju građani i pravna lica “od čijeg prometa ruska strana ne dobija ništa”.

To znači da će ljubitelji naoružanja moći da prodaju ili razmjenjuju AK-47 iz ličnih kolekcija ili u specijalizovanim prodavnicama, ali komadi nedavno skinuti sa ruske trake, neće moći da se nabave ili uvoze.

Inače, “kalašnjikov” je jedna od najprodavanijih pušaka u svijetu u civilnom sektoru, ali zauzima tek mali dio kolača u SAD. Ipak, američko tržište i dalje donosi značajan novac ruskoj kompaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *