ECB planira da objavi dosad najiscrpnije podatke o provjeri banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je planove za objavu dosad najopsežnijeg spektra podataka o bankama, u rasponu od pokazatelja zaduženosti do onih o standardnom stepenu loših zajmova, nakon što sprovede sveobuhvatnu provjeru njihovih bilansa.

ECB će sprovesti analizu vrijednosti imovine u 128 najvažnijih zajmodavaca u eurozoni i procijeniti njihovu sposobnost za uspješno prevladavanje budućih kriza. Dobijeni rezultati biće objavljeni u drugoj polovini oktobra, prije nego što će ECB preuzeti supervizorska ovlašćenja za bankovni sektor 4. novembra.

Iz centralnebanke također poručuju da će zajmodavcima dati rok od najviše dvije nedelje u kojem moraju osmisliti planove o mjerama rješavanja eventualnih manjkova kapitala.

“ECB je vrlo transparentan u postupanjima s bankama i cilj mu je omogućiti što je više moguće pojedinosti tržištima i ostalim učesnicima vezano za napredak u sveobuhvatnoj provjeri i krajnji ishod toga postupka”, kazala je Daniele Nouy, predsjednica ECB-ovog odbora za superviziju.

Uz objavu svojevrsnog predloga izvještaja o podacima za svaku pojedinu banku, koji će se prostirati na šest stranica, ECB je iznio i pojedinosti ključnih tsčaka od sada pa do kraja procesa provjere, uključujući i planove da bankama ustupi “djelimične i preliminarne” rezultate za “septembar/oktobar”, dok će konačne rezultate čuvati do zadnjeg trenutka prije njihove objave.

Ključne tsčke u iduća tri mjeseca obuhvataju i za početak avgusta planiranu objavu metodologije koju će priložiti rezultatima dobijenim u postupku procjene vrijednosti imovine i testovima na stresove u budućnosti kako bi se vidjelo koliko su dobro banke pozicionirane za uspješno prevladavanje budućih kriza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *