Apple plaća 450 miliona dolara zbog preskupih e-knjiga

Dodajte komentar

Tehnološki div Apple pristao je platiti 450 miliona dolara u nagodbi u vezi tužbe da je u dosluhu s izdavačima neutemeljeno podizao cijene e-knjiga. Nagodba zavisi o ishodu žalbe Applea na sudsku presudu iz prošle godine da je dogovaranjem cijena prekršio zakon protiv monopola.

Prema toj presudi, Apple je vodio “urotu s pet izdavača kako bi vještački povećao cijene e-knjiga”. Apple, međutim, i dalje poriče da je učinio bilo što protivzakonito .
“Nismo učinili ništa loše i vjerujemo da će pravedna procjena činjenica to pokazati”, kazala je portparolka Apple Kristin Huguet.

Ako sud to odobri, 400 miliona dolara išlo bi potrošačima, a Apple bi platio i dodatnih 20 miliona dolara sudskih troškova.
“U ovoj nagodbi Apple bi mogao platiti stotine miliona dolara potrošačima kako bi im nadoknadio troškove jer je nezakonito podizao cijene e-knjiga”, rekao je advokat New Yorka Eric Schneiderman, koji je aopštio o nagodbi uoči sudskog postupka o visini odštete.

U tom postupku advokati koji zastupaju potrošače i 33 američke savezne države zatražili su 840 miliona dolara odštete za potrošače koji su, prema tužbi, plaćali više cijene e-knjiga nego što su trebali.

Izdavači koji su optuženi da su bili u dosluhu s Appleom – Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan i Simon & Schuster – već su u nagodbi u posebnom postupku pristali platiti 166 miliona dolara odštete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *