Zvanično: Od 1. avgusta struja za domaćinstva skuplja 0,94 odsto

Dodajte komentar

Regulatorna agencija za energetiku RAE je donijela odluku da cijena struje za domaćintva sa dvotarifnim brojilom od 1. avgusta ove godine bude skuplja ja 0,94 odsto, a sa jednotarifnim 0,18 odsto.

To znači da će kilovat sat za dvotarifna brojila od prvog dana avgusta koštati pa će 10,08 centi sa porezom na dodatu vrijednost PDV, umjesto dosadašnjih 9,95 centi.

“Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri doći će do smanjenja cijena za 1,74 odsto, , kod potrošača priključenih na 35 kV doći će do smanjenja cijena za 1,21 odsto i kod potrošača priključenih na 10 kV naponski nivo doći će do smanjenja cijena za 2,14 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 0,01 odsto”, navodi se u Odluci objavljenoj na sajtu RAE.

Naime, kako pojašnjeno RAE je, u skladu sa propisima o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskim subjektima i korekcijama, u postupku pokrenutom po službenoj dužnosti donijela odluke kojima su utvrđene cijene korekcija nastalih u drugoj regulatornoj godini koje će se primjenjivati u trećoj godini regulatornog perioda, tj. od 01. avgusta 2014. do 31.jula 2015.godine.

“U skladu sa propisanom procedurom, Agencija je odluke dostavila Elektroprivredi Crne Gore u funkciji Javnog snabdjevača radi pripreme tabela sa cijenama korekcija. EPCG je u propisanom roku dostavila tabele sa cijenama korekcija koje je Odbor Agencije odobrio na sjednici održanoj 11.jula 2014.godine”, saopšteno je iz RAE.

Iz RAE su takođe, posebno naglasili da je u odnosu na cijene koje su utvrđene u julu 2012. godine za trogodišnji period (avgust 2012-jul 2015), za treću godinu regulatornog perioda došlo do smanjenja cijena kod svih kategorija i to: kod kategorije potrošnje domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem za 7,90 odsto, a sa jednotarifnim mjerenjem za 7,07 odsto.

Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri smanjenja je za 7,88 odsto, , kod potrošača priključenih na 35 kV doći će do smanjenja cijena za 13,14 odsto i kod potrošača priključenih na 10 kV naponski nivo doći će do smanjenja cijena za 10,36 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 8,33 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *