Tri poslovne greške koje morate napraviti – ali samo jednom!

Dodajte komentar

Vjerovatno se pitate nije li poanta članaka vezanih u savjete o karijeri izbjegavanje grešaka koje vam se mogu dogoditi? Stvar je u tome da ponekad lekcije nemaju smisla ako ih ne iskusite na vlastitoj koži. Greške nam ponekad mogu pribaviti više informacija nego što bismo saznali čitajući sve savjete ovoga svijeta.

Ono čega morate biti svjesni jest da vam se greške tog tipa smiju potkrasti samo jednom.

Tresla se gora, rodio se miš’

Ako ste novi u svijetu rada, vjervjatno želite impresionirati nadređene, klijente i kolege. Jednostavno, želite pokazati koliko vrijedite. U tom procesu, dogodit će vam se da obećate stvari koje ne možete ispuniti, da predložite projekte koje ne možete realizovati.  Ovu grešku sigurno nećete ponoviti jer je pouka sasvim jasna – bolje je biti realističan u ponudi, nego iznevjeriti očekivanja, bilo da je riječ o šefu, klijentima ili kolegama. Ako ste potpuno realistični, najgore što se može dogoditi jest da budete uspješniji od očekivanog.

Nepripremljenost na razgovoru za posao

Jednom kada na koži osjetite nelagodnost koju može izazvati nepripremljenost na intervjuu za posao, sigurno to nećete sebi ponovno priuštiti. Sjedjeti nasuprot poslodavca koji vas rešeta pitanjima na koja ne znate odgovoriti jer se, iz bilo kojeg razloga, niste pripremili, iskustvo je koje će vam se sigurno urezati u pamćenje.

Odbijanje poslovne ponude zbog straha

Sigurno se možete prisjetiti brojnih slučajeva kad ste bili u iskušenju odbiti neki poslovni projekt, zadatak ili ponudu jer ste bili zatrpani poslom. Međutim, ako malo bolje preispitamo vlastite namjere, postoje oni slučajevi kada je prezaposlenost bila krinka za strah. Možda smatrate da jednostavno nema načina da uspijete neki ponuđeni zadatak dovesti do kraja. Ovo je isto greška koju sebi možete dopustiti samo jednom, budući da odbijanje ponuda ima direktan uticaj na vašu karijeru. Bez rizika ponekad jednostavno nema uspjeha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *