Njemačka “čupa” cijelu eurozonu

Dodajte komentar

Članice eurozone evidentirale su u maju trgovinski suficit od 15,4 milijarde eura, najvećim dijelom zahvaljujući izvozu najveće evropske privrede, Njemačke.

Izvoz 18-člane monetarne unije je u maju porastao 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz istovremeno uvećan 0,5 odsto, navodi Evropski zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Na nivou 28-člane Evropske unije, u maju je zabilježen manji trgovinski suficit od 600 miliona eura, u odnosu na milijardu eura iz aprila i 15 milijardi eura iz maja 2013.

Izvozu eurozone, međutim, i dalje prete turbulencije u vidu snažnog eura, navodi ekonomista firme Kapital markets, Majkl Pirs, dodajući da Evropska centralna banka treba da učini više da bi spustila vrijednost eura i pomogla ekonomiji eurozone.

Njemačka je u prva četiri ovogodišnja mjeseca zabilježila najveći trgovinski suficit u EU, od 66 milijardi eura, a slijede je Holandija, Irska i Italija. Britanija je, sa druge strane, istovremeno evidentirala najveći deficit među evropskim zemljama, od 38,8 miliona eura, a tu zemlju slijede Francuska, Španija i Grčka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *