MTrading: Hoće li novozelandski dolar dosegnuti rekordnu vrijednost?

Dodajte komentar

U posljednjih nekoliko mjeseci valuta koja je najviše dobila na vrijednosti među najtrgovanijim valutama na svijetu jest novozelandski dolar. Kurs NZD/USD od početka godine porastao je 6,50% te sada iznosi 0,8810 što je manje od 0,50% ispod najviše razine u historiji (0,8838) koja je dosegnuta 2011. godine.
U odnosu na australski dolar, novozelandski dolar je najvišoj razini od 2006. godine te ukoliko nastavi jačati, postati će jači nego AUD.

Glavni razlog jačanja NZD su više kamatne stope na Novom Zelandu nego u ostalim razvijenim zemljama (referentna kamatna stopa centralne banke Novog Zelanda trenutno iznosi 3,25% dok je u većini ostalih razvijenih zemalja ispod 1%). Radi toga se velika količina kapitala slijeva u novozelandske obveznice koje daju viši prinos nego u drugim razvijenim zemljama.
Iako su kamatne stope na Novom Zelandu već značajno više nego drugdje, radi rasta stope inflacije, investitori na financijskim tržištima očekuju da će centralna banka ove godine još jednom, a možda i dvaput, podići kamatne stope.

No Centralna banka Novog Zelanda se sada nalazi u nezgodnoj situaciji. Ukoliko nastavi dizati kamatne stope kako bi smanjila stopu inflacije, time će uzrokovati još viši kurs NZD, koji je već sada značajno precijenjen, te počinje biti ozbiljan problem za izvoznike. A ako odluči usporiti sa podizanjem kamatnih stopa, postoji mogućnost da će stopa inflacije biti viša od planirane što će dovesti do precijenjenih cijena nekretnina i druge imovine.
Idući sastanak čelnika banke održati će se 23.7. te se do tada očekuju veće oscilacije kursa NZD u odnosu na sve ostale valute.

S obzirom na situaciju, kakvo kretanje vrijednosti NZD očekivati u budućnosti?
Moguće je da će na temelju špekulacija o podizanju kamatnih stopa ili vijesti iz drugih ekonomija još privremeno ojačati, no teško da se može dugoročnije zadržati na ovako visokoj razini.

Razloga za slabljenje NZD u roku od 6 mjeseci do godinu dana ima više:
Za visoki kurs NZD/USD nije zaslužan samo jaki novozelandski dolar nego i slabi američki dolar, a budući da je američki dolar trenutno iznimno slab u odnosu na sve valute, samo je pitanje vremena kad će početi jačati na temelju poboljšanja ekonomske situacije i očekivanog početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u
Na futures tržištu većina velikih špekulanata već ima kupovne pozicije na NZD, što znači da je sve manje aktera na tržištu koji imaju dovoljno kapitala da i dalje podižu vrijednost NZD.
Centralna banka Novog Zelanda je na ovoj razini već nekoliko puta direktno intervenirala na tržištu i namjerno oslabila NZD, a zadnjih mjeseci ponovno upozorava da će napraviti isto.

Radi toga, trenutni kurs NZD/USD od 0,8810 je dobra razina za otvaranje prodajnih naloga i profitiranju na padu vrijednosti NZD. Po većini parametara fer vrijednost NZD je ispod 0,8000 a Centralna banka je otvoreno rekla da bi ga htjela vidjeti ispod 0,8000. Historija pokazuje da centralne banke u velikoj većini slučajeva uspješno oslabe valutu kada to žele.

Analizu pripremio:
MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *