Juncker: Plan od 300 milijardi eura za Evropu

Dodajte komentar

Kandidat za predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je na donošenje 300 milijardi eura vrijednog investicionog plana za Evropu, predstavljajući svoju viziju uoči glasanja Evropskog parlamenta o njegovom izboru za predsjednika Komisije.

“Potreban nam je program za jačanje privrednog rasta i konkurentnosti”, rekao je bivši premijer Luksemburga, pozivajući na formiranje opsežnog trogodišnjeg investicionog programa za oživljavanje i reindustrijalizaciju Evropske unije, prenosi agencija France presse.

“Na pomolu je 29. članica EU, to je država onih bez posla. Želio bih da se ta članica integriše sa ostalima i predlažem ambiciozan investicioni program koji bi to omogućio.”

EU je izgubila konkurentnost jer stoji u mjestu, potrebno je da krene naprijed, a to moramo ostvariti ne ugrožavajući socijalnu politiku. Zalažem se za socijalnu tržišnu privredu, koja je dobra za sve, rekao je Juncker uoči glasanja Parlamenta u Strazburu.

Juncker je takođe poručio da se zalaže za uvođenje garantovane minimalne socijalne plate u svakoj od članica EU, proporcionalno prosječnoj plati u pojedinačnim zemljama, koje značajno variraju od Luksemburga na vrhu i Bugarske i Rumunije na dnu ljestvice.

Kandidat za čelno mjesto Komisije takođe je naveo da je evropska monetarna unija dobra stvar za Evropu i da je ona ne deli, već štiti, dodajući da je završena era “monetarnih ratova i gubitka dostojanstva”, koja je države primoravala na devaluaciju.

Juncker, koga je posle žustrih rasprava za predsjednika Komisije predložio Evropski savjet, treba da dobije većinu glasova od ukupno 751 poslanika da bi i formalno postao nasljednik Josea Manuela Barrossoa, kome mandat ističe u oktobru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *