Bugari napravili bankarski haos

Dodajte komentar

Bugarska će zatražiti da se pridruži novim propisima EU poznatim kao “bankarska unija”, pošto je slab nadzor doveo do kolapsa njene četvrte po veličini banke.

“Postoji konsenzus o hitnom početku procedura za ulazak Bugarske u jedinstveni nadzorni mehanizam EU, kao prvi korak ka pridruživanju bankarskoj uniji”, izjavio je predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev, a prenijela agencija Frans pres.

Očekuje se da će novi nadzorni sistem početi da radi u novembru pod okriljem Evropske centralne banke, koja će biti zadužena za superviziju evropskih banaka, da bi se spriječile bankarske krize u budućnosti.

Bugarska, koja je postala članica EU 2007, još uvijek nije u eurozoni, ali sprovodi režim valutnog odbora pod kontrolom Međunarodnog monetarnog fonda i njena valuta lev vezana je fiksnim kursem za euro.

Saopštenje predsjednika dolazi nakon sastanka centralne banke, vlade i lidera vodećih partija u parlamentu u pokušaju da se umire deponenti Korporativno-komercijalne banke, koja je privremeno zatvorena krajem juna, nakon što je stavljena pod nadzor države zbog toga što su klijenti, uznemireni medijskim napisima o sumnjivima ugovorima te institucije, pojurili u njene filijale da podignu novac.

U Bugarskoj su se javila strahovanja od ponavljanja razorne bankarske krize iz 1996/1997, kad je 14 banaka bankrotiralo.

Zdrava sredstva i depoziti iz Korporativno-komercijalne banke biće prebačeni u banku Kredi Agrikol Bulgarija, bivšu filijalu francuskog Kredi Agrikola, koja će biti nacionalizovana.

Bugarska, kao i ostale zemlje EU, garantuje za depozite do 196.000 leva (100.000 eura), a Plevnelijev je poručio da fond za osiguranje depozita i vlada imaju dovoljno sredstava da isplate osigurane depozite Korpbanke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *