Banka BRIKS-a kao protivteža zapadu

Dodajte komentar

Šesti samit zemalja grupe BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, biće u znaku osnivanja sopstvene banke te grupacije kao protivteže zapadnoj hegemoniji.

Predstavnici BRIKS pokušaće da postignu dogovor o novoj finansijskoj konstrukciji koja je već godinama potrebna ovom klubu zemalja rastućih ekonomija, koje predstavljaju 40 odsto svjetske populacije i ostvaruju petinu svjetskog BDP, prenio je AFP.

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff obećala je da će tokom samita, koji počinje u brazilskom gradu Fortaleza, biti postavljen kamen temeljac nove razvojne banke, kao i da će biti potpisan sporazum o monetarnim rezervama.

Radni sastanci počinju u Fortalezi a u srijedu će samit biti nastavljen u Braziliji. Ova dva grada su pod zaštitom oko 6.4000 vojnika, zbog straha od mogućih socijalnih nemira posle završetka fudbalskog Mondijala.

Banka BRIKS, koja treba da finansira infrastrukturne radove, trebalo bi da računa na inicijalni kapital od 50 milijardi dolara, koje će u narednih pet godina u jednakim tranšama uložiti zemlje članice.

To je od ključne važnosti kako bi se podstakao privredni rast BRIKS, izjavio je brazilski ministar finansija Mauro Borges, a osnivanje nove razvojne banke, brazilski analitičari vide kao značajan korak u postavljanju glavnog stuba oslonca BRIKS.

Sporazum o monetarnim rezervama obuhvata zagarantovan iznos od 100 milijardi dolara, od kojih će 41 milijardu obezbijediti Kina, po 18 milijardi Rusija, Brazil i Indija i pet milijardi Južnoafrička Republika.

Cilj ovog fonda je da se članice osiguraju u slučaju monetarnih kriza, bez uplitanja Međunarodnog monetarnog fonda ili Svjetske banke.

Jedna od nesuglasica između članica BRIKS je u pogledu sjedišta nove banke. JAR insistira da ono bude u Johanesburgu, dok se Rusija zalaže da sjedište bude u Šangaju, što se, pak, ne dopada Indiji koja se plaši kineske dominacije nad novom institucijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *