Ruski tajkun voli da troši

Dodajte komentar

Kontroverzni ruski biznismen Andrej Gončarenko kupio je najskuplju gradsku vilu Velikoj Britaniji koja je ponuđena na prodaju.

Reč je o “Hanover lodžu”, u ekskluzivnoj četvrti Londona, koja ga je koštala 120 miliona funti. Time je u njegovo vlasništvo prešla i četvrta londonska arhitektonska atrakcija.

Istraga nedeljnog izdanja “Dejli mejl” pokazala je i da je Gončarenko zahvaljujući nizu ofšor-kompanija postao “prikriveni vlasnik” zgrade u Sent Džejms stritu 50 (u elitnoj četvrti Mejfer), koja je prodata za 70 miliona funti, vile u Lindherst roudu (Hampsted), koja je koštala 41 miliona funti, kao i zgrade na Iton skveru (Belgrejvija), prodate za 15 miliona funti.

Gončarenko važi za mutnu figuru čak i u tajanstvenom svijetu oligarha, a poreklo njegovog bogatstva je nepoznato. Ruski milijarder se nikada nije našao na “Forbsovoj” listi najbogatijih, a njegov uzlazni put do statusa oligarha je bio prikriven i vijugav.

“Dejli mejl” saznaje da Gončarenko namjerava da uloži najmanje 1,2 miliona funti u rekonstrukciju Hanover lodža (3.000 kvadratnih metara), koji je prethodni vlasnik renovirao za veliki novac.

Gončarenka bije glas da je veliki ljubitelj skupih žurki. Godine 2011. je na zabavi u kazinu “Palm Bič” u Kanu okupio izvođače iz njujorškog noćnog kluba “Boks”, koje je dovezao avionom.

Naredne godine je prisustvovao dobrotvornoj aukciji koju je vodila supermodel Natalija Vođanova, a organizovala fondacije “Naked Heart”. Sredstva su bila namijenjena izgradnji igrališta za siromašnu djecu, a Gončarenko je za 460.000 funti kupio portret Vođanove, delo američkog umjetnika Dejvida Datune.

Za sada je platio samo 50 odsto cijene, a “Dejli mejl” navodi da je neobično što nije platio pun iznos, budući da je iste godine kupio Hanover lodž.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *