Ruski tajkun voli da troši

Kontroverzni ruski biznismen Andrej Gončarenko kupio je najskuplju gradsku vilu Velikoj Britaniji koja je ponuđena na prodaju.

Reč je o “Hanover lodžu”, u ekskluzivnoj četvrti Londona, koja ga je koštala 120 miliona funti. Time je u njegovo vlasništvo prešla i četvrta londonska arhitektonska atrakcija.

Istraga nedeljnog izdanja “Dejli mejl” pokazala je i da je Gončarenko zahvaljujući nizu ofšor-kompanija postao “prikriveni vlasnik” zgrade u Sent Džejms stritu 50 (u elitnoj četvrti Mejfer), koja je prodata za 70 miliona funti, vile u Lindherst roudu (Hampsted), koja je koštala 41 miliona funti, kao i zgrade na Iton skveru (Belgrejvija), prodate za 15 miliona funti.

Gončarenko važi za mutnu figuru čak i u tajanstvenom svijetu oligarha, a poreklo njegovog bogatstva je nepoznato. Ruski milijarder se nikada nije našao na “Forbsovoj” listi najbogatijih, a njegov uzlazni put do statusa oligarha je bio prikriven i vijugav.

“Dejli mejl” saznaje da Gončarenko namjerava da uloži najmanje 1,2 miliona funti u rekonstrukciju Hanover lodža (3.000 kvadratnih metara), koji je prethodni vlasnik renovirao za veliki novac.

Gončarenka bije glas da je veliki ljubitelj skupih žurki. Godine 2011. je na zabavi u kazinu “Palm Bič” u Kanu okupio izvođače iz njujorškog noćnog kluba “Boks”, koje je dovezao avionom.

Naredne godine je prisustvovao dobrotvornoj aukciji koju je vodila supermodel Natalija Vođanova, a organizovala fondacije “Naked Heart”. Sredstva su bila namijenjena izgradnji igrališta za siromašnu djecu, a Gončarenko je za 460.000 funti kupio portret Vođanove, delo američkog umjetnika Dejvida Datune.

Za sada je platio samo 50 odsto cijene, a “Dejli mejl” navodi da je neobično što nije platio pun iznos, budući da je iste godine kupio Hanover lodž.

Check Also

Colliers sklopio partnerstvo sa West Properties u Srbiji

Vodeća globalna kompanija za pružanje profesionalnih usluga u sektoru nekretnina i upravljanje investicijama Colliers objavila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.