Grcima milijarde stizale avionima

Dodajte komentar

U novoj knjizi „Hronika velike krize – Banka Grčke 2008-2013“, u moru finesa oko otpisa grčkog duga od 137,9 milijardi eura, izdvaja se avantura iz juna 2010.

Tad su vojnim avionima u Grčku stizale palete pune novčanica od 50 i 100 eura.

Tajnim noćnim letovima, vojni avioni C-130 puni dragocjenog tereta iz Italije i Austrije slijetali su na vojni aerodrom u Elefsini. Tamo su ih čekali kamioni koji su u najvećoj žurbi polazili ka Atini i bankomatima. Jer, trebalo je povratiti povjerenje građana kada ujutro pokušaju da podignu novac.

Takođe, neposredno pred parlamentarne izbore 2012. godine, Atinom se širio glas da će se bankomati uskoro isprazniti, da će vlada limitirati iznose koji mogu da se podižu u bankama, da će klijenti banaka ostati bez svojih depozita. Nastao je stampedo uplašenih štediša i u rekordnom roku je podignuto više od tri po milijarde eura.

Odlučeno je da se hitno donese mjera o limitiranim keš isplatama u bankama. Guverner Narodne banke Grčke Jorgos Provopulos se usprotivio tom rješenju uz obrazloženje da se godinama iz zemlje iznose milioni sumnjivog porijekla i da je nedopustivo da se ljudima koji godinama štede sada zabrani mogućnost da raspolažu svojim novcem.

Ponovo se pribjeglo „diskretnim“ akcijama, a umjesto dvadeset specijalizovanih kombija koji su obavljali taj posao, 76 vojnih kamiona je iz Kovnice novca prevozilo keš u banke širom metropole.

U Grčku je avionima C-130 ukupno stiglo 5,26 milijardi eura. Pažljivo spakovanih 15 miliona novčanica od 100 eura, odnosno 1,5 milijardi eura, „doletjelo“ je u Atinu iz Italije 6. juna 2010.

Samo nedelju dana kasnije 38,4 miliona novčanica od 50 eura ili, 1,92 milijarde, dopremljeno je iz Austrije. Posljednji tajni let organizovan je u novembru 2011, kada je, ponovo iz Austrije, stiglo 1,84 milijardi u vidu 36,8 miliona novčanica od 50 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *