Do 2050. u gradovima će živjeti još 2,5 milijardi ljudi

Dodajte komentar

Više od polovine od sedam milijardi stanovnika Zemlje živi u gradovima. Taj će broj i dalje rasti pa će do 2045. u svijetu živjeti više od šest milijardi građana, stoji u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Vodeći su megagradovi s više od deset miliona stanovnika – Tokio, New Delhi, Šangaj, Ciudad de Mexico i Sao Paulo.

Urbanizacija i opšti porast broja ljudi pridonijeće povećanju broja stanovnika u gradovima, i to za dvije i po milijarde u iduće tri decenije. Većina tog rasta dogodiće se u zemljama u razvoju, posebno u Africi.

Od predviđenoga rasta, na Indiju, Kinu i Nigeriju otpašće 37 posto. U Indiji će se broj stanovnika povećati za 404 miliona, u Kini za 292, a u Nigeriji za 212 miliona.

Glavni izazov za te zemlje biće zadovoljavanje potreba rastuće urbane populacije u području osnovnih usluga kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, stanovanje, infrastruktura, prevoz, energija i zaposlenje.

Urbana populacija brzo se povećavala – 1990. bilo je samo deset megagradova, a danas ih je 28, gotovo triput više.

Šesnaest ih je u Aziji, četiri u Latinskoj Americi, po tri u Africi i Evropi te dva u Sjevernoj Americi.

Tokio ima najviše stanovnika, 38 miliona. Slijedi New Delhi s 25, Šangaj s 23 te Ciudad de Mexico, Mumbai i Sao Paulo s oko 21 miliona stanovnika.

Gradsko područje New York – Newark, treće najveće u svijetu 1990. godine, palo je na deveto mjesto i očekuje se da će do 2030. doći na 14. mjesto s obzirom na to da gradovi u zemljama u razvoju postaju ljudima privlačniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *