Buenos Ajres opet duguje

Dodajte komentar

Predstavnici argentinskih vlasti i hedž fondova nisu uspjeli, u odvojenim susretima sa američkim posrednikom, da postignu dogovor o neizmirenim dugovima.

Riječ je o dugovima po osnovu argentinskih državnih obveznica, a to bi Buenos Ajres moglo da dovede u situaciju neizvršavanja finansijskih obaveza po drugi put za 13 godina.

Američki Vrhovni sud produžio je Boenos Ajresu rok do 30. jula da isplati 1,3 milijarde dolara hedž fondvima koji su 2005. i 2010. godine odbili da daju bilo kakve olakšice za isplatu obveznica, za razliku od 93 odsto ostalih povjerilaca koji su prihvatili restrukturiranje tog duga, prenio je AFP.

“Predstavnici Argentine i predstavnici hedž fondova došli su u pratnji svojih advokata i odvojeno su razgovarili sa mnom”, izjavio je američki posrednik u pregovorima, Danijel Polak.

“Republika Argentina želi da nastavi dijalog kako bi se pronašlo rješenje pod pravednim, legalnim i jednakim uslovima za 100 odsto vlasnika obveznica”, izjavila je predsjednica Argentine, Kristin Kiršner.

“Kako bi to bilo moguće, sud bi trebalo, s obzirom na veličinu traženog iznosa, da suspenduje svoju odluku”, dodala je predsjednica.

Američki Vrhovni sud je u junu donio presudu kojom je naloženo Argentini da plati punu vrijednost obveznica kupcima tih državnih hartija, koji nisu pristali na restrukturiranje duga kada je 2001. godine Argentina proglasila da ne može da izvrši te finansijske obaveze. Argentina traži da odluka američkog suda bude suspendovana, kako bi mogla da nastavi sa otplatom dugova ostalim povjeriocima koji su 2005. i 2010. prihvatili da otpišu Buenos Ajresu 70 odsto tog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *