Iz KAP-a ide 124 radnika, ostali čekaju Pejovića

Dodajte komentar

Za svojevoljno napuštanje Kombinata aluminijuma Podgorica KAP do juče su se prijavila 124 radnika, sa kojima će se, nakon što im Ministarstvo finansija obezbijedi novac za otpremnine, raskinuti ugovor o zaposlenju.

Spisak sa imenima radnika koji su se juče do časova prijavili za dobrovoljan odlazak iz KAP-a poslat je Ministarstvu ekonomije, nakon čega će biti proslijeđen Ministarstvu finansija, kako bi se obezbijedila sredstva za isplatu otpremnina zaposlenima u podgoričkoj fabrici.

Podsjećamo da je socijalnim programom, koji je Vlada usvojila, predviđeno da otpremnine iznose od 6.000 do 18.000 eura, u zavisnosti od godina života radnika. Prosječna otpremnina iznosiće 14.000, a radnici su tražili da prosjek bude 20.000 eura.

“Socijalni program je ponuđen. Sindikat nije zadovoljan iznosom, ali nijesmo mogli uticati na njegovo povećanje. Pretpostavljam da su radnici koji su se prijavili za dobrovoljan odlazak iz fabrike zadovoljni ponuđenim otpremninama. Ostali će sačekati novog vlasnika i tražiti dogovor sa njim o daljem nastavku rada”, rekao je predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić.

Prema planovima novog vlasnika Veselina Pejovića u KAP-u će ostati da radi 550 radnika, dok će njih 168 biti višak.

Komentarišući Pejovićev zahtjev za prolongiranjem uplate novca za kupovinu KAP-a, zbog odluke suda u Nikoziji da zabrani transakcije sa imovinom fabrike, Krivokapić je kazao da razumije novog vlasnika.

“Sigurno da niko neće da uđe u tako jaku priču kao što je KAP i da toliki novac ako postoji mogućnost da bilo koji sud ospori sve to. Razumijemo da postoji bojazan, ali interes fabrike je da se što prije riješe sva pitanja. Godinama nije ulagano ništa i neophopdan je novi vlasnik koji će pospiješiti proizvodnju”, zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *