Milioneri podržavaju četvorodenevno radno vrijeme

Dodajte komentar

Većina milionera u SAD smatra da je četvorodnevna radna nedelja “validna ideja”, iako ne bi podržali smanjivanje broja radnih sati u nedelji.

Anketa “Spektrem grupe” među poslovnim ljudima koji u svom biznisu raspolažu sredstvima većim od milion dolara pokazala je da bi se njih čak 69 odsto založilo za “brisanje” jednog radnog dana. Ženski milioneri prednjače – njih 82 odsto smatra da su četiri radna dana prava mjera.

Ipak, kako prenosi NBC kraća radna nedelja podrazumijeva duže radno vrijeme. Većina milionera smatra da je za njihov posao i dalje potrebno 40 radnih sati nedeljno po zaposlenom, ali da bi ljudima više odgovaralo da rade četiri dana nedeljno po deset sati.

O četvorodnevnoj radnoj nedelji se govori sve više posljednjih godina, ona se lagano uvodi u pojedinim zemljama (npr. Švajcarska), a i britanski stručnjaci su nedavno upozorili da petodnevna radna nedelja u ovim okolnostima ima velike posljedice na zdravlje i socijalni život zaposlenih.

U diskusiju se uključio i prvi čovek Gugla, milijarder Leri Bejdž, koji je se takođe zalaže za promjene.

“Mišljenje da svi moraju da frenetično rade svaki dan kako bi ispunili očekivanja prosto nije tačno. Trošimo previše vremena radeći stvari koje su nepotrebne. Potreban nam je koordinisan načn da se radna nedelja skrati”, rekao je Pejdž.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *