Vlada će prinudno naplatiti 45 miliona eura od EPCG-a?

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija najavilo je da će pokrenuti postupak prinudne naplate ukoliko za osam dana Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore EPCG ne potvrdi odluku o pretvaranju poreskog duga energetske kompanije od 45 miliona eura u akcijski kapital države. To najavljuju od polovine aprila.

„Ako se Skupština akcionara EPCG ne održi u zakazanom terminu, i ako se tada ne donese odluka o konverziji duga od 45 miliona eura u akcijski kapital države Ministarstvo finansija i Poreska uprava biće prinuđeni da preduzmu mjere prinudne naplate“, odgovoreno je Vijestima iz Vladinog resora na čijem čelu je Radoje Žugić.

Prema Zakonu o budžetu, Vlada je do 31. marta bila obavezna da riješi dug za poreze EPCG tako što bi njime povećala udio države sa 55 na oko 57 odsto. Rok nije poštovan, jer Vlada nije obezbijedila pristanak italijanskog partnera u EPCG A2A.

Ministarstvo finansija je sredinom aprila, pošto je prvi put odložena skupština akcionara, saopštilo da „Poreska uprava i Uprava carina prate i analiziraju odvijanje situacije u EPCG, i u slučaju da se u kratkom roku ne počne sa realizacijom planiranih aktivnosti, (konverzija duga) pokrenuće mjere prinudne naplate“.

Sjednica zakazana za april odložena je za 27. jun, pa za 17. jul.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *