Draghi: Evropa treba jaču centralizaciju

Dodajte komentar

Guverner Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je juče u Londonu da regija treba više centralizovane moći da bi natjerala vlade država članica da reformišu svoje ekonomije, javlja Bloomberg.

“Postoje argumenti za neku vrstu zajedničkog upravljanja strukturnim reformama, jer rezultat strukturnih reformi, a to su kontinuirano visoki nivoi produktivnosti i konkurentnosti, nisu u interesu samo jedne zemlje, već Unije u cjelini”, rekao je Draghi.

Draghi je više puta izjavio da ECB-ova ultraliberalna politika jeftinog novca nedovoljna da bi se održao krhki oporavak eurozone ako se dogodi da vlade ponovo posustanu. Na sastanku ministara finansija EU ove sedmice u Bruxellesu signalizirana je volja da se političarima da dodatni manevarski prostor ukoliko preduzmu mjere da reformišu svoje ekonomije.

No, zatim je došlo do rasprave s italijanskim premijerom Matteom Renzijem, novim predsjedavajućim EU, koji je izjasnio protiv nastavka politike štednje.

“Istorijsko iskustvo, poput onog Međunarodnog monetarnog fonda, pokazuje da disciplina koju nameću nadnacionalna tijela čine rasprave o reformama na nacionalnom nivou lakšima», rekao je Draghi. «Vidim koristi u iniciranju, jednokratno, novog konvergencijskog procesa u eurozoni, koji bi osigurao da sve članice zaista imaju koristi od članstva”, kaže.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure rekao je ranije da bi konvergencija mogla biti podržana i omogućavanjem da se privatna štednja usmjeri u povećanje investicija. Mogla bi kulminirati transferom budžetskih odgovornosti na evropskom nivou, izjavio je u Atini.

“No, dozvolite mi da dodam upozorenje. To se može obaviti tek kad se ponovo uspostavi povjerenje u zemljama i među zemljama, dakle, nakon što je rast ponovo pokrenut, a nezaposlenost i nejednakosti se smanje, i ekonomije dovoljno konvergiraju. Radi se o novom društvenom ugovoru evropskih zemalja”,  zaključio je Coeure.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *