Zašto prvi čovjek Gasproma dolazi u Hrvatsku?

Dodajte komentar

Čelnik ruske energetske kompanije Gazprom Aleksej Miller trebao bi danas da dođe u posjetu  Hrvatskoj, tokom koje bi, kako se očekuje, trebao razgovarati s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Tokom tih susreta ruska i hrvatska strana trebale bi razgovarati o nizu energetskih tema, a one koje će se zasigurno naći na stolu su učestvovanje ruske strane u istraživanju i eksploataciji nafte gasa iz jadranskih i kontinentalnih ležišta u Hrvatskoj, plinovod Južni tok i budućnost Ine.

Te teme dobijaju na značaju u svjetlu zbivanja koja su obilježila energetiku u Hrvatskoj i Evropi zadnjih mjeseci. To su raspisivanje tendera za istraživanje i eksploataciju potencijalnih nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru, sudbina projekta Južni te pokušaji hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o načinu upravljanja Inom.

Hrvatska Vlada, a posebno Ministarstvo ekonomije na čelu s ministrom Ivanom Vrdoljakom, u posljednje vrijeme ističu kako Hrvatska zbog svoga položaja, mogućih problema s obezbjeđivanjem Evrope iz Rusije, ali i jasno oblikovane energetske politike, ima priliku da postane energetsko čvorište regije i jedna od bitnih ulaznih tačaka za obezbjeđivanje Evrope energentima.

Predstavnici Gazproma bili su u Agenciji za ugljikovodike, gdje su pregledali geološke podatke za Jadran, a očekuje se njihov interes i za podatke za kopneni dio Hrvatske.
U pogledu gasovoda Južni tok, Hrvatska je početkom prošle godine s Gazpromom potpisivanjem plana aktivnosti službeno otvorila mogućnost gradnje odvojka tog gasovoda koji u dopremanju ruskog gasa Evropi zaobilazi Ukrajinu, ali su stvari zapele jer nije osnovana zajednička kompanija koja bi realizovala taj projekt.

Uz to, Hrvatska, kad je riječ o Južnom toku, slijedi politiku EU-a prema kojoj je projekt protivzakonit jer bilateralni ugovori koje su države kojima prolazi Južni tok sklapale s Rusijom nisu u skladu s energetskim propisima EU-a.

Što se tiče Ine, u posljednje vrijeme se u svjetlu napora Vlade i mađarskog MOL-a o upravljanju Inom, u slučaju mogućnosti prodaje MOL-ova udjela u Ini kao mogući kupac spominjao Gazprom. No, isto tako, hrvatska je Vlada najavljivala izmjene Zakona o privatizaciji Ine prema kojima bi Vlada “kontrolisala” prodaju Ine kompanijama izvan EU-a.

Ruski Gazprom jedna je od najvećih svjetskih energetskih kompanija. U većinskom je vlasništvu države. Posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog gasa. S 13 posto globalne proizvodnje lider je među svjetskim kompanijama svoje vrste. Tijekom 2013. godine, Grupa Gazprom proizvela je 487,4 milijarde prostornih metara plina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *