Nafta svaki dan sve jeftinija

Sirova nafta je opet pojeftinila, u očekivanju novog izvještaja o američkim zalihama nafte, koji bi trebalo da pokaže kolika je tražnja tog energenta u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 103,38 dolara po barelu.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za avgustovsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 108,81 dolar, odnosno 13 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

“Investitori su fokusirani na današnje objavljivanje izvještaja o američkim zalihama nafte”, izjavio je tržišni analitičar sidnejske kompanije “CMC Markets”, Majkl Mekarti, i dodao da investitori obično očekuju veću tražnju nafte tokom letnjih mjeseci, jer se tada najviše vozi zbog praznika.

Prema ocjenama analitičara koji su učestvovali u anketi američkog dnevnika “Volstrit DŽurnala”, očekuje se da će rezerve nafte u nedelji zaključno sa 4. julom pasti za dva miliona barela, rezerve benzina “potonuti” za 300.000 barela, dok će zalihe naftnih derivata porasti za 1,3 miliona barela.

Check Also

Francuska želi cijeli EDF, planiranju nove nuklearke

Francuska vlada planira u potpunosti da preuzme proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.