Brazilska valuta na udaru zbog poraza fudbalske reprezentacije Brazila

Dodajte komentar

Šef strategije ulaganja na tržištima u razvoju u švajcarskoj UBS banci Geoffrey Dennis ocijenio je da je jučerašnji poraz Brazila protiv Njemačke s rezultatom 7:1 ozbiljno smanjio šanse brazilske predsjednice Dilme Rousseff za reizbor ove jeseni.

No, ovakav bi poraz mogao imati i potresne posljedice za optimizam ulagača i potrošača u Brazilu, zemlji koja se opsesivno odnosi prema svojem fudbalu, prenosi Bloomberg.

Tako strateg Societe Generale banke u New Yorku Eamon Aghdasi već savjetuje prodaju brazilskog reala.

Brazilska su tržišta kapitala danas zbog praznika zatvorena, ali bi se učinak poraza mogao odraziti na cijene obveznica zemlje na drugim tržištima, kao i u dionicama državne naftne kompanije Petroleo Brasieliro. Još od sredine marta, indeks Ibovespa raste zbog nadanja ulagača da bi nova vlada u Braziliji mogla ponovo pokrenuti brazilsku ekonomiju koja je skliznula u stagflaciju.

Otkad je Rousseff preuzela vlast 2011. godine, stopa rasta spustila se na dva posto, najniže u zadnje 23 godine, dok je stopa inflacije dosegla 6,5 posto godišnje, gornju granicu ciljanog raspona brazilske vlade.

Nakon utakmice, neredi su izbili na plaži u Riju, a u Sao Paulu su navijači palili autobuse. 

Već prije početka Svjetskog prvenstva, milioni protestanata izašli su na ulice kako bi izrazili protivljenje trošenju čak jedanaest milijardi dolara na ugošćavanje te manifestacije u zemlji u kojoj preko 7,2 miliona ljudi živi s dnevnim dohotkom od tek 1,25 dolara.

 S druge strane, neki analitičari očekuju da bi poraz Rousseff na izborima doveo do skoka berzanskih indeksa u Brazilu od čak 25 posto, no ukoliko zbog poraza dođe do porasta društvenog nezadovoljstva i nereda, doći će i do ekonomskih potresa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *