Svjetsko vijeće za zlato pokrenulo raspravu o reformi tržišta zlata

Dodajte komentar

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) pokrenulo je raspravu o reformi stotinu godina stare formule za obračun cijene plemenitog metala na londonskom tržištu.

“Svjetsko vijeće za zlato dobilo je snažnu potporu za ključne principe reforme”, saopštila je u jučerašnjem saopštenju nakon sastanka u Londonu na kojem se raspravljalo o promjenama izvršna direktorica Vijeća Natalie Dempster.

“Nalazimo se na početku procesa koji će rezultirati reformiranom i modernizovanom referentnom cijenom zlata a time i širim rasponom tržišnih učesnika”, dodala je Dempster.

Naglašava pritom da niko od učesnika londonskog sastanka ne smatra da postojeći model treba odbaciti. “Postignut je vrlo jasan konsenzus da korisnici žele reformu a ne novi model”, kazala je za Reuters zvaničnica WGC-a.

WGC je u Londonu organizovao raspravu o modelima modernizacije takozvane londonske formule za cijenu zlata (London Gold Fix). Na skupu su učestvovala 34 izaslanika koji su predstavljali sve sektore industrije, te centralne banke, banke-dobavljači i berze.

Među ključnim aočkama na dnevnom redu bila je “potreba jedinstvene, pouzdane, referentne cijene”, navodi se u saopštenju WGC-a.

Londonska formula utiče na milijarde dolara transakcija povezanih sa zlatom širom svijeta a svakog je dana tačno u 10,30 sati po londonskom vremenu određuju četiri banke, britanske Barclays i HSBC, kanadska Scotiabank i francuski Societe Generale.

Sve su četiri banke članice Kompanije za utvrđivanje cijene zlata a dogovaraju je dva puta dnevno. Deutsche Bank je takođe bila članica ali se ove godine povukla.

Postupak počinje takozvanom spot cijenom zlata koja se temelji na važećim tržišnim cijenama za ugovore o fizičnoj isporuci plemenitog metala. Četiri banke potom objavljuju jesu li zainteresovane kupiti ga po toj cijeni koja može varirati zavisno o odnosu ponude i potražnje. Potom se određuje cijena.

asistem je ove godine zapao u krizu nakon što su britanski regulatori odrezali Barclaysu kaznu od 26 miliona funti (33 miliona eura) nakon priznanja bivšeg trgovca da je pokušao manipulisati cijenom.

Cijene zlata povremeno bilježe snažne oscilacije jer se metal smatra sigurnim ulaganjem u razdobljima geopolitičkih napetosti. Tako se proteklih nedelja zlato pojačano kupovalo zbog nasilja u Iraku.

Prošle je nedelje cijena zlata na londonskom tržištu poskočila na najviši nivo u tri i po mjeseca od 1.334,06 dolara za uncu.

Analitičari smatraju da bi reforma mogla podići tržišnu cijenu zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *