Srbija: Sud odbacio tužbu za švajcarce

Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva riješilo je da se žali Višem sudu u Beogradu, jer je prvu kolektivnu tužbu u Srbiji Treći osnovni sud odbacio.  Tužbu je “Efektiva” podnijela protiv tri banke, koja pokriva do 10.000 ugovora o kreditima u švajcarcima.

“Podnijeli smo kolektivnu tužbu protiv Hipo, Pireus i Eurobanke, a prema našim procjenama riječ je o 8.000 do 10.000 ugovora o kreditima u švajcarcima. Eventualni uspjeh te tužbe bi bio šlagvort za sve ostale građane zadužene u ovoj valuti, i za rješenje problema sa valutnom klauzulom”, rekao je Tanjugu predsjednik “Efektive” Dejan Gavrilović.

On je rekao da sud smatra da je ova tužba nedozvoljena, jer je Ustavni sud ranije, kad je tužba već podnijeta, ukinuo nekoliko odredbi Zakona o parničnom postupku. Ustavni sud je tu odredbu, kaže on, ukinuo 23.5.2013. ali u Zakonu o zaštiti potrošača stoji i dalje mogućnost podnošenja tužbe radi zaštite kolektivnih interesa potrošača.

“Smatramo ovakvu odluku Trećeg osnovnog suda negacijom važećih zakona i propisa, kojima je definisana mogućnost zaštite kolektivnih interesa potrošača, a što ćemo svakako koristiti kao argument u žalbi koju ćemo uputiti Višem sudu u Beogradu”, rekao je Gavrilović.

On je podvukao da se Ustavni sud ukinuo odredbe o parničnom postupku tek nakon podnošenja kolektivne tužbe, što je otvorilo vrata za odbacivanje tužbe “Efektive”.

“Uradićemo sve da pomognemo dužnicima u švajcarcima koji sada duguju više novca nego što su podigli, i to nakon nekoliko godina redovne otplate. Oni su, osim enormnog rasta kursa švajcarskog franka, bili izloženi i jednostranom povećavanju kamatnih stopa, naplati kredita po višim kursevima itd”, navodi on.

Gavrilović je podsjetio da je riječ o ukupno 22.000 kredita, uglavnom porodica koje su kupile stan, a sada su njihove rate duplo veće nego prilikom podizanja kredita.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.